TAKİP EDİNİZ

İÇERİK ARAMA

Diyet Yaparken Kabak


Uzman Diyetisyen Nazlı Acar Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi

Beslenme programlarının vazgeçilmezi olan sebzelerden kabağı daha detaylı olarak tanımaya ne dersiniz:

Diyet yaparken Kabak:

  • Yoğun lif içermesi ne deniyle tokluk hissi verir. Dolayısıyla siz kabak tükettikten sonra kendinizi daha uzun süre tok hissedeceksiniz.
  • İçerdiği B grubu vitaminler sayesinde enerji metabolizmanızı hızlandırıcı etkisi vardır.
  • Bünyesinde bulundurduğu vitamin ve mineraller adeta savunması mekanizmanızı güçlendirir.
  • Kabızlık probleminiz varsa beslenme programınızı kabak ile zenginleştirdiğinizde barsak hareketleriniz artar.
  • Kadınların menstürasyon dönemleri öncesi vücutta oluşan şişkinlik, kabağın ödem attırıcı etkisi ile azalır. Kadınlar bu dönemlerinde öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka kabağa yer vermeliler. Yapmış oldukları mercimek çorbasına kabak rendeleyerek, yoğurtlu kabak salataları yaparak, dereotlu zeytinyağlı kabak yemekleri yaparak sofralarını kabak ile zenginleştirebilirler.
  • Zayıflama programında olup, son birkaç günde beslenme programının dışına çıkmış kişilere müjde! Aşağıdaki kabak çorbası ile 3 gün içinde 1 kilo kaybedebilirsiniz. Tabi ki 3 günlük kabak çorbası programınızı uzmanınızın bilgisi dahilinde uygulamanızda fayda var.

İşte kabak eşliğindeki 3 günlük beslenme programınız ve kabak çorbası tarifiniz:

 

1.gün

Sabah:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • ½ adet muz
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Ara:

  • 1 porsiyon meyve
  • 8 adet çiğ badem

Öğle:

  • 1 kase özel kabak çorbası*
  • 1 kase az yağlı yoğurt

Ara:

  • 3 adet kepekli grisini
  • 1 dilim az yağlı beyaz peynir
  • 1 kupa tarçınlı yeşil çay

Akşam:

  • 1 kase özel kabak çorbası
  • 1 kase az yağlı yoğurt

Gece:

  • 1 çay bardağı çekirdekli kuru üzüm
  • ½ çay bardağı sarı leblebi

2.gün:

Sabah:

  • Şekersiz tarçınlı yeşil çay
  • 1 adet haşlama yumurta
  • 1 dilim az yağlı beyaz peynir
  • 1 dilim tambuğdaylı ekmek
  • 1 porsiyon meyve

Ara:

  • 5 adet çiğ badem
  • 1 kupa tarçınlı yeşil çay

Öğle:

  • 1 kase özel kabak çorbası
  • ½ kase az yağlı yoğurt
  • 1 kase Yağsız mevsim salata

Ara:

  • 1 porsiyon meyve
  • 1 kupa tarçınlı yeşil çay

Akşam:

  • 1 kase özel kabak çorbası
  • 1 kase az yağlı yoğurt
  • 1 kase yağsız mevsim salat
  • 1 porsiyon meyve

Gece:

  • 1 su bardağı tarçınlı az yağlı süt

3.gün

Sabah:

  • Şekersiz tarçınlı yeşil çay
  • 1 adet haşlama yumurta
  • 1 dilim az yağlı beyaz peynir
  • 1 adet kuru kayısı
  • 2 adet ceviz içi
  • 1 dilim tambuğdaylı ekmek

Ara:

1 porsiyon meyve

Öğle:

  • 1 kase özel kabak çorbası
  • ½ kase az yağlı yoğurt
  • 1 kase yağsız mevsim salata

Ara:

  • 5 adet çiğ badem

Akşam:

  • 1 kase özel kabak çorbası
  • 3 köfte büyüklüğünde et veya tavuk veya balık (haşlama/fırın/ızgara)
  • ½ kase az yağlı yoğurt
  • 1 kase yağsız mevsim salata

Gece:

  • 1 porsiyon meyve
  • ½ su bardağı az yağlı tarçınlı süt

* zayıflatıcı kabak çorbası tarifi:

İçindeki malzemeler:

  • 2 adet kabak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 adet domates veya ev yapımı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tel şehriye
  • Dereotu, maydanoz
  • Az limon
  • Pul biber, kimyon, karabiber (isteğe bağlı)
  • Az tuz (yok denecek kadar az)

Hazırlanışı:

  • Sebzeleri blendırdan geçirip 2-3 su bardağı su ile pişiriniz.

Afiyet olsun

Peki ya bal kabağı;

Daha çok tatlısı ile popüler olan bal kabağının yararlarını biliyor musunuz?

  • Vitamin ve mineralden oldukça zengin olan bal kabağı aslında tatlı dışında yemek olarak da tercih edilmeli. Özellikle içermiş olduğu antioksidan vitamin ve mineraller sayesinde kış aylarında bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmede yardımcı olmaktadır.
  • Zayıflamak için uygulamakta olduğunuz beslenme programlarınızda çorbalarınızın içine 1 dilim katarak metabolizmanızın hızlanmasını sağlayabilirsiniz.
  • A vitamini yönünden oldukça zengin olan bal kabağı göz sağlığı içinde önemli bir yere sahiptir.
  • İçerdiği lif sayesinde barsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır.

Diyet kabak tatlısı tarifi:

Malzemeler:

2 dilim tatlı bal kabağı

1.5 çorba kaşığı toz tatlandırıcı

3-4 adet ceviz içi

4-5 adet karanfil

Hazırlanışı:

İnce kavun dilimi şeklinde kabaklarının kabuklarını soyun.Orta boy bir çelik tencerenin içine dilimlenmiş kabukları koyup üzerine 1.5 çorba kaşığı toz tatlandırıcıyı ve 4-5 adet karafili de ilave edin ve  1 bardak suyu da kabakların üzerine gezdirerek ve kısık ateşin üzerine tencereyi koyun. Kabakları yaklaşık 30 dakika kapağı kapalı olarak pişirin. Tencerenin kapağını açıp 10 dakika da üzerleri açık olarak pişirin. Kabakları iyice yumuşayınca ocaktan alın ve tenceresinde soğumasını bekleyin. Servis yaparken cevizlerle süsleyin.


Afiyet olsun…