Kahve Hane Sohbetlerinin Konuğu Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı Oldu

Fatih Belediyesi geleneksel hale gelen Sosyal Medya sohbetlerinin konuğu ünlü tarihçi İlber Ortaylı oldu. Fatih Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen Sosyal Medya sohbetleri geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Belediyesine ait Kahve-Hane isimli kafe de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü gazeteci Hakan Çelik’in yaptığı sohbet programının Ortaylı’nın yanı sıra Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı

Sosyal medya platformları üzerinden canlı yayınlanan programda Prof. Dr. İlber Ortaylı gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çatı Restorasyonu Mart Ayı Sonunda Bitiyor

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih’te yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Fatih ilçesinin İstanbul için önemine de değinen Başkan Demir, Kapalıçarşı’da devam eden çatı restorasyonunun Mart ayı sonunda tamamen biteceğini açıkladı.

Başkan Demir ve İlber Ortaylı Tarihi Yarımada Fatih’te gerçekleştirilen ihya ve restorasyon projeleri hakkında da uzun uzun sohbet ettiler. Başkan Demir, geçtiğimiz aylarda tanıtımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Kültürel Miras İhya programı hakkında bilgiler verdi. Demir ayrıca Ortaylı’ya restorasyonların ve ihya eserlerin anlatıldığı ‘ Kültürel Miras İhya’ kitabı hediye etti.

İran’ın Eski Bir Devlet Geleneği Vardır

Sohbette Ortaylı ayrıca son günlerde İran2da meydana gelen olaylarla ilgili de ilginç açıklamalarda bulundu. Ortaylı, İran’ın eski bir devlet geleneği olduğuna vurgu yaptı. İran’ın içinde bulunduğu sorunun ciddi olduğunu ifade eden Ortaylı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“İran hiçbir şekilde Irak ve Suriye gibi olmaz. Çünkü İran, eski bir medeniyettir, eski bir devlet geleneği vardır. İran aynı kadrolar ve tekniklerle gitti. Arşivi mükemmel. Ben zannettim ki istihbaratları çuvallayacak hayır, mühim mesele iktisadiyattır. Türkiye’nin 50’lerde başladığı atılımı İran, hiçbir zaman göstermedi bu petrol odaklı ülkelerin zaafıdır. Rusya dahil buna. Mesela oradaki Türk unsurdan Amerika çok şey bekliyor. Daha çok beklerler. Çünkü Türkler İran’a diyor ki biz Türküz ama, İran bizimdir diyor. Son çatışmalar çok büyürse, onlar da karışmaya mutlaka hevesliler. Ama zannetmiyorum ki ben İran’ın kendi sorunları dışında o millet buna alet olsun. Ama tabi içeride ciddi bir sorun olduğu açık.”