Ayvansaray Türk Mahallesi Fatih’e Hayırlı Olsun

absmiddle Yazdır   -A | A+ 14.09.2018
Fatih Belediyesi’nin 2006 yılında projelendirme çalışmalarını, 2012 yılı itibariyle uygulama çalışmalarını başlattığı Ayvansaray Türk Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi tamamlandı. Projenin en önemli özelliklerinden biri tarih ve kültürle bütünleşmiş olan geleneksel Türk mimarisini yansıtan yapıların aslına uygun olarak restore edilmesiyle bir Türk Mahallesi oluşturulup, tarihin geleceğe yansıtılması.

Fatih Belediyesi’nin yenileme kapsamında 2006 yılında başlattığı projelendirme çalışmaları yaklaşık 20 bin metrekarelik alanda toplam 4 ada, 69 parsel, 15 Sivil Mimarlık Örneği yapı ve 4 Anıt Eseri kapsadı. Onaylı yenileme avan projesine göre alanda 37 adet Konut, 13 adet Ticaret, 1 adet otel, 15 Sivil Mimarlık Örneği yapı, 1 adet sosyal kültür tesisi, 1 adet kat otoparkı yapıldı. Proje çerçevesinde, Ayvansaray Türk Mahallesi'nde en fazla 3 katlı olan tamamen Osmanlı-Türk mimarisi örneği 37 tarihi ev aslına uygun restore edildi. Çevre düzenlemelerinin yapılmasıyla proje tamamlanmış oldu.

Ayvansaray (Kutu)

Anemas Zindanları’nın çok yakınında bulunan Ayvansaray Mahallesi, Haliç kıyısındaki Kara Surları içinde yer almaktadır. Ayvansaray, Bizans ve Osmanlı döneminin iç içe girdiği semtlerden birisidir. Özellikle fetihten sonra bir Türk Mahallesi olarak gelişmiş olan Ayvansaray bölgesinde yaşayan aileler daha çok işçi ve küçük esnaftır kesimi olup, denizcilik ve balıkçılıkla geçinmişlerdir. Sahildeki Ayvansaray Caddesi’nden Tekfur Sarayı’na doğru çıkıldıkça yükselen dik bir arazide, merdivenli dar geleneksel, daha güneyde ızgara planların görüldüğü sokak yapısına sahiptir. Ayvansaray daha çok iki–üç katlı mütevazı ahşap konutlardan oluşan bir mimari yapıya sahiptir.

Ayvansaray Yenileme Alanı için hazırlanan avan proje Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul II Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 21.10.2014 tarih ve 828 numaralı karar ile onaylanmıştır. Ayrıca alandaki SMÖ yapılar için hazırlanan projelerin tamamı Koruma Kurulu tarafından onaylanmış ve restorasyonları tamamlanmıştır.