Fatih Belediyesi 'nden Sirkeci 'ye Teknoloji Üssü Yatırımı

absmiddle Yazdır   -A | A+ 23.10.2018
Fatih Belediyesi’nin Yenilikçi Projeleri Geliştirme Merkezi Programı YEPGEM girişimciler için Sirkeci’de Teknokent ve Start Up (Kuluçka) merkezi kuruyor.

Fatih Belediyesi, girişimcilerin önünü açmak için iki sene önce başlattığı YEPGEM projesi çerçevesinde Türkiye’nin önde gelen kurum, kuruluş ve üniversitelerinin de aralarında bulunduğu birçok çözüm ortağını bir araya getirerek Eminönü Sirkeci’de Teknokent ve Start Up (Kuluçka) merkezlerini hayata geçiriyor.  Eminönü Sirkeci’de Teknokent ve Start Up merkezleri için iki ayrı iş hanında bir taraftan teknik altyapı hazırlıkları devam ederken, bir taraftan da kurum ve kuruluşlarla sözleşmeler yapılıyor.

Başkan Suver: ‘Temel Hedefimiz Ülkemizin Gelişmesine Katkı Sağlamak’

Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, YEPGEM programı çerçevesinde Sirkeci’de Teknokent ve Start Up (Kuluçka) merkezleriyle hedeflerinin ülkeye katkıda bulunacak genç beyinlerin hayallerini gerçeğe ve yatırıma dönüştürmelerine ön ayak olabilmek ve girişimci beyinlerin desteklenmesi olduğunu söyledi. Başkan Hasan Suver, “Bizim burada temel hedefimiz, ülkenin dönüşümü ve gelişimine katkıda bulunacak, bu tür çalışmaların tarihin tozlu sayfalarında unutulmamalarını sağlamak. Ayrıca bu girişimci beyinlerin önünün açılması ve gerekli olan ortamın sağlanması, ileride gerçekleştirilebilecek ve ülkeye teknolojik katkıda bulunacak hayallerin yakalanmasını hedefliyoruz. Bu hayallerin hayata geçirilmesi için gerekli kurum ve kuruluşların bir araya getirilmesi ve desteklenmesi temel amacımızdır. Ayrıca Sirkeci bölgesinde yaşanan dönüşümde her binanın turizm fonksiyonu ile faaliyet göstermesi yerine bölgenin ticaretinin güçlendirilmesi de hedeflenmektedir” dedi. Başkan Hasan Suver, Eminönü Sirkeci’de iki ayrı İş Hanı’nın Start Up ve Teknokent merkezleri olmasının bölgede var olan yoğun ticaret hayatına teknoloji yatırımlarla da destek olmak istediklerini belirtti.

YEPGEM nedir?

YEPGEM çatısı altında değerlendirilen teknoloji tabanlı girişimci projeler, proje yatırımcılarına yönlendiriliyor. Laboratuvar çalışması gereken proje üniversiteler ve TÜBİTAK tarafından takip ediliyor. Daha sonra fon ve üretim gerektiğinde fon desteği ve üretim desteği de verilerek ürün haline gelmesinin ardında da ticaret ve sanayi alanında değerlendiriliyor. Böylece girişimcinin ürettiği bir çalışma son kullanıcısına kadar ulaşmış oluyor.

Teknokent ve Start Up

Sirkeci’de Hamidiye Caddesi üzerinde Doğubank İş Hanı karşısında bulunan binanın üstündeki üç kat, Start Up (Kuluçka) merkezi olacak şekilde altyapı hazırlıklarını sürdürüyor. Buranın arka sokağında bulunan Keskin Han’da da Teknokent’in altyapı çalışmaları devam ediyor. Her iki merkezin de 2018 yılının sonuna doğru faaliyete geçmesi planlanıyor.

Çözüm Ortakları

Fatih Belediyesi öncülüğündeki projede çözüm ortakları arasında; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Borsa İstanbul, TÜBİTAK Martek, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Teknokent, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul Bilim Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi TeknoPark, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, TEB Girişim Bankacılığı, Turkish Trade Center (Chicago/Amerika), North Star Innovation (Amerika), Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), Genç MÜSİAD, TR Angels, Albaraka, StarCamp (Silikon Vadisi, Türk Kuluçka Merkezi) bulunuyor.