Fatih Belediyesi, TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı'ndan bilişim teknolojilerinde iki ödül daha aldı

absmiddle Yazdır   -A | A+ 23.06.2010
Fatih Belediyesi, TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından düzenlenen 6. eTR Ödülleri'nde "e-Belediyecilik Özel Başarı Ödülü”nü ve Jüri Özel Ödülü'nü aldı.

Fatih Belediyesi, ‘e TR Ödülleri’nde iki ödül birden aldı

Fatih Belediyesi, bilişim alanında Türkiye’nin en önemli ödüllerinden olan ve Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen “eTR Ödülleri”nde iki ayrı ödül kazandı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in elinden “e-Belediyecilik Özel Başarı Ödülü”nü alan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih Belediyesi’nin “e-imza”, “mobil imza”, “hizmet cepte”, “Kent Bilgi Sistemi” ve “Süper Hizmet Yetkilileri” uygulamaları nedeniyle ilk kez verilen Jüri Özel Ödülü’nün de sahibi oldu.

Ankara Sheraton Oteli’nde gerçekleştirilen ödül töreninden sonra açıklama yapan Mustafa Demir, Fatih Belediyesi’nin bilişim teknolojilerinde öncü rolünün gereğini bir kez daha yerine getirdiğini dile getirdi. Türkiye Kalite Derneği tarafından iki kez “belediye hizmetlerinde vatandaş memnuniyetinin en yüksek olduğu ilçe” seçildiklerini hatırlatan Demir, bu ödüllerin bilişim, teknoloji ve hizmet anlayışında yürüttükleri çalışmalardan kaynaklandığını vurguladı. Demir, ödüllerin çalışma arzularını artırdığına dikkat çekerek “Biz, çalışmalarımızla e-devlet projesinin e-belediye uygulamasını Fatih’te gerçekleştirdik. Bu ödüller, bunun uzmanları tarafından kabul edilmesi anlamına gelmektedir” dedi.

Erken: kamu hizmetleri elektronik ortamda verilerek kaynak kullanımı verimli kılınıyor

Sheraton Otel’de düzenlenen ödül töreninde, konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, e-Devlet Türkiye Projesi kapsamında bugün ulaşılan en önemli noktalardan birinin, bu ay içinde faaliyete girecek olan e-Devlet Ana Kapısı olduğunu bildirdi. Ekren, kamu hizmetlerinin, elektronik ortamda, zamanın etkin kullanılması, hizmetlerin kaliteli sunulmasını sağladığını, etkinliği, verimliliği artırdığını belirtti.
OECD tarafından Haziran ayında hazırlanan raporda, OECD üyesi ülkelerde kamu hizmetlerine internet üzerinden erişen bireylerin oranının yüzde 32’ye,  işletmelerin oranının ise yüzde 43’e ulaştığının yer aldığını ifade eden Ekren, Türkiye'de de bilgi toplumuna dönüşüm konusunda ciddi adımlar atıldığını ve önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.
Türkiye'nin 2013 yılı için belirlediği vizyonun 5 tane bileşeni bulunduğunu belirten Nazım Ekren, bunları, “istikrar içinde büyüme, gelirleri daha adil paylaşma, küresel rekabet, bilgi toplumuna dönüşüm ve AB üyeliğini tamamlamış bir Türkiye” olarak sıraladı.
E-Dönüşüm Türkiye Projesinin kaynak israfını ortadan kaldırdığı için de ilave bir etkinlik sağladığını belirten Ekren, şöyle devam etti: “Süreç içinde önemli adımlar attık. Önemli gelişmelerde özel ve kamu sektörüyle sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte imzalar attık. Ama bugün ulaştığımız en önemli noktalardan bir tanesi, bu ay içinde faaliyete geçecek olan e-Devlet Ana Kapısıdır. E-Devlet Ana Kapısı, bundan sonraki aşamalarda e-Devlete geçişte kamu ve özel sektörün karşılıklı bilgi paylaşımında en kritik aşamayı da şekillendirmiş olacaktır. Elektronik ortamda etkin bilgi paylaşımının sağlanması hukuki altyapıları da birlikte getirecektir.
Bu kapsamda vatandaşlık numarası, adres kayıt uygulamaları, sosyal güvenlik uygulamaları, yargı, kolluk ve gümrük gibi önemli kamu hizmetlerinin daha etkin, daha kolay şekilde sunulması sağlanmış olacaktır.”
Ekren, MERNİS Kimlik Paylaşım Sisteminin de halen 1500 kamu ve özel sektör kuruluşu tarafından kullanıldığını anımsattı.

Eczacıbaşı: Kriz ar-ge’yi etkilemesin

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye'nin küresel bir krizin etkisine girmiş bulunduğunu kaydederek, ''Bu kez krizin sebebi biz değiliz. Başkalarının krizine ortak olmak durumundayız'' dedi.
Eczacıbaşı, ''6. e-TR Ödülleri ve Kongresi''nin açılışında yaptığı konuşmada, 2001 krizi sonrasında yapılan yasal düzenlemelerin, yürürlüğe konulan yeni uygulamaların Türkiye'yi krizlere karşı biraz daha aşılı ve güçlü kıldığını belirterek, ''Ama ekonomimiz hala küresel anlamda güçlü değil, çok kırılgan'' dedi.
''e dönüşümün'' sadece bürokrasinin, devletin değil, bütün kamu ve özel kuruluşların verimli çalışmasını amaçladığını belirten Eczacıbaşı, verimli olmayan ekonominin kalkınamayan ekonomi olduğunu kaydetti.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da, internet ve diğer bilişim teknolojilerinin yaygınlaşması sonucunda vatandaşların ''e-devlet'' uygulamaları ile sunulan hizmetleri kullanmayı alışkanlık haline getireceğini, bunun da maliyetlerin azalmasına ve verimliliğin artmasına yol açacağını söyledi.

''Kamudan Vatandaşa eHizmetler'' kategorisinde birinciliği, ''SMS Bilgi Sistemi'' projesiyle Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ve ''Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı Uygulaması'' projesiyle Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü paylaştı.
''Kamudan İş Dünyasına eHizmetler'' kategorisinde ''Garanti Belgesi ve Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesinde e-İmza ve e-Belge Uygulaması'' projesiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ''Kamudan Kamuya eHizmetler'' kategorisinde ise ''Orman Yangın Yönetim Sistemi'' projesiyle Orman Genel Müdürlüğü birincilik ödülünü aldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ''e-Belediyecilik Özel Başarı Ödülü''nü Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e verdi. Fatih Belediyesi ayrıca ''e-Belediyecilik Jüri Özel Ödülü''ne de layık görüldü. Bakırköy ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi de “özel başarı ödülü” alırken bu arada ''e-Belediyecilik Özel Teşvik Ödülü'' Bayrampaşa Belediyesine verildi.