Herkes için erişilebilir ve ulaşılabilir bir Fatih

Fatih Belediyesi’nce yürütülen erişilebilir ve ulaşılabilir bir kent sağlama projesi, toplumsal ve fiziksel çevrenin düzenlenerek, planlama ve tasarım aşamasından itibaren tüm özürlüler dahil, bütün insanların kullanım ve erişilebilirlik gereksinimlerini karşılayacak biçimde erişilebilir ve kullanışlı bir kent yaratmayı hedeflemektedir.

Kentsel mekanlarımızda özürlülerin rahat dolaşımını sağlayacak biçimde yaşanılabilirlik düzeyinin yükseltilmesi, bu mekanların erişilebilir ve kullanışlı olarak düzenlenmesi, engelsiz mekan tasarımı ilkelerinin gerçekleştirilmesi ile sağlanabilir.

Engelsiz mekan tasarımı birbirini tamamlayan şu üç ortamda da birbirini tamamlayacak biçimde gerçekleştirilmektedir:

• Kentsel mekanlar: sokaklar, meydanlar, parklar vb. açık yeşil alanlar
• Bina mekanları: bina içleri
• Bunların birbirlerine geçiş alanı olan bahçe, bina girişi vb. binaya bitişik çevre Bu tasarım ilkelerini özümseyerek gerçekleştirdiğimiz ulaşılabilir uygulamalarımız şu başlıklar altında toplanabilir:

• Yol, meydan, tretuar düzenlemelerinde özürlülerin rahatça hareketini sağlayabilecek, görme özürlü taşı uygulamaları ve özürlü rampaları yapılmıştır. Cevdetpaşa Caddesi özürlü taşı uygulaması ile herkes için erişilebilir bir uygulama gerçekleştirdiğimiz sokaklarımıza bir örnektir.
  • Yayalaştırılmış sokaklar ile kent içinde yayayı rahatlatıcı erişim ve ulaşım alanları oluşturulmuştur. Laleli Bölgesi, Hocapaşa Mahallesi, Nöbethane Sokak ve Malta Çarşısı yayalaştırma örneklerimizdendir.
  • Kamusal binalarda her kata özürlü wc si konularak bina içerisinde herkes için erişim sağlanmıştır. Başkanlık binamız bu uygulamayı gerçekleştirdiğimiz örneklerden biridir.
  • Belediyemiz sınırları içerisinde bulunan kamusal binalara, okul ve sağlık ocağı binalarına, rampa ve özürlü asansörleri uygulanarak kamu alanlarında herkes için ulaşılabilirlik ilkesi hayata geçirilmektedir. Belediye Başkanlığı Binası, Belediye Nikah Dairesi, Fatih Adliyesi, Fatih Kaymakamlığı, Merkez Aile Sağlığı Merkezi, Yavuzsultanselim Sağlık Ocağı, Fatih Nikah Dairesi rampa uygulaması ile ulaşılabilir hale getirdiğimiz bina örneklerindendir.
  • Herkes için ulaşılabilirlik ve erişilebilirliği sağlamayı hedefleyen proje kapsamında, yaşama ulaşılabilirliği sağlamak için, özürlü çocuklarımızın kültürel eğitimini kapsayan Çarşamba Çukurbostan’da eğitim birimi hayata geçirilmiştir.

Kentsel tasarımda, projelere ve uygulamaya rehber olması amacı ile hazırlanan Fatih Kentsel Tasarım Rehberi herkes için ulaşılabilirlik ve erişilebilirliği sağlayacak biçimde düzenlenmektedir.

Fatih Belediyesi’nce yürütülecek olan ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2010 yılı Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde desteklenen “YAYALAŞAN TARİHİ YARIMADAYA ÇEVRECİ TEKNOLOJİK ULAŞIM ALTERNATİFİ: AKILLI BİSİKLET” ulaşılabilir bir tarihi yarımadayı hedeflemektedir. Proje herkes için erişilebilirlik ilkesi kapsamında özürlülere yönelik alternatifler de barındırmaktadır.

Proje kapsamında, Tarihi Yarımada olarak adlandırılan; Eminönü, Sirkeci, Sultanahmet, Gülhane, Çemberlitaş ve Beyazıt bölgelerinde, 10 adet terminal, 88’si şarjlı toplam 160 adet park istasyon ünitesi ve 50 adeti normal, 50 adet hibrid(elektrikli), 11 adet de engelliler için olmak üzere toplam 111 adet bisikletten oluşan Akıllı Bisiklet Sistemi kurulması planlanmaktadır.

Engelliler için özel olarak tasarlanmış bisikletleriyle, ulaşımdaki fırsat eşitliğinde de önemli rol oynaması düşünülen sistem, içine yerleştirilen mikroçiplerle tanımlanan, radyo frekansı vasıtasıyla kilitlendiği istasyon, terminal ve merkezi bilgisayar sistemi ile iletişim kurabilen, üzerinde reklam uygulama alanları bulunan, güneş enerjisi destekli konumlandırma ve veri iletimi sağlayan, park edildiği engelli kullanımlı akıllı bisiklet park istasyonları üzerinden şarj olabilen, elektronik entegrasyonlu, engelli ve yaşlıların kullanması amaçlanmış üç tekerlekli, elektrikli ve motorlu bisiklet üniteleridir.

Herkes için “Erişilebilir ve Ulaşılabilir Bir Fatih İlçesi yaratmak için çalışmalarımız devam etmektedir.