Kariyer Merkezi İş Arama Rehberi

KM İş Arama Rehberi

Fatih Belediyesi Kariyer Merkezi olarak, sizleri aradığınız işle buluşturmak için çalışıyoruz. Ancak sizler de kendi imkanlarınızla daha geniş bir sahada iş arayabilir ve iş bulma şansınızı artırabilirsiniz. Bunun için bazı hususlara dikkat etmeniz, sizi tercih edilen kişi durumuna getirebilir. İşte iş ararken ve CV hazırlarken dikkat etmeniz gereken hususlar:

Mülakatta İlk İzlenim

Öncelikle mülakat randevu saatine uymak önemli bir görgü kuralıdır. Randevuya zamanında gitmek, beş veya on dakika öncesinde mülakat yerine gelmek demektir. Bu profesyonelce bir yaklaşımdır ve ilk izlenime olumlu başlanılmış olunur.

İlk izlenimde duruşunuz, beden diliniz ve giyim kuşamınız çok önemlidir. Bunların yanı sıra sarf edilen sözcükler, ses, konuşma kabiliyeti ve dış görünüş ilk dakikalarda sizin hakkınızda fikir oluşturmayı başlatır. Fakat her şeyden önce işe göre giyinme en doğrusudur. Başvurulan iş, el becerisi olan özellikler taşıyorsa, kostüm ve kravat önemsiz olabilir. Bunun yanı sıra bir işyeri (ofis) işinde bu kural tersine olur. Örneğin; bir banka veya sigorta şirketine iş görüşmesi için rahat kıyafetle gitmek uygun olmaz.

Mülakata girdiğiniz ilk andan itibaren güven ve sempatinizi hissettirmelisiniz. Göz teması kurun, görüşmelerinizde daima kararlı bir şekilde ek sıkışın ve “merhaba, sizinle tanıştığıma memnun oldum” ya da kolay söyleyebileceğinizi hissettiğiniz ifadeleri kullanmanız sizler için rahat bir mülakatın başlangıcını oluşturur.

İş Aramaya Odaklanma

İşsizlik ülkemizin en büyük, en önemli ve öncelikli çözülmesi gereken sorunlarından biridir. İşsizlik sorunun çözümünde öncelikli olarak iş arayan insan ve iş arama sürecindeki tutumu önemlidir. İş arayan bir adayın işsiz olduğu dönem boyunca yoğun bir şekilde iş araması ve bunun bilincinde olması önemlidir.

Aday iş aramayı bir süreç olarak görmeli ve bu sürecin kısa sürede tamamlanması için eğitimlerini, deneyimlerini, beklentilerini aynı zamanda kendisinden beklenenleri göz ardı etmeden, etkin kaynakları kullanarak ve güncel bilgilerle iş aramalıdır. Kaynakları daha etkin hale getirmenin en doğru yolu ise işverenin tüm sorularına cevap verebilecek güncel bilgileri içeren özgeçmiş oluşturmaktır.

“Neden İş Bulamıyorum?” Diyorsanız,

Beklentilerinizi Güncelleyin

Fatih Belediyesi Kariyer Merkezi olarak, sosyal sorumluluk bilinciyle yürüttüğümüz çalışmalarımıza iş arayan insanların da bizimle aynı bilinçle yaklaşmalarını istiyoruz.

Bu nedenle ofisimize gelerek destek alan her işsiz adaya güncel bilgilerin ve internetin öneminden bahsediyor; bu önem doğrultusunda özgeçmişlerini hazırlıyoruz. Fakat iş arayan bazı adaylar, vasıflarını göz önünde bulundurmadan yüksek beklentiler içerisine girerek, kendilerine uygun olan pozisyonu reddedebiliyorlar. Vasıflarına uygun olmayan pozisyonları seçen bu adayların iş arama sürecini uzuyor ya da iş bulma ihtimalleri azalıyor.

Destek verdiğimiz kişilerle de zaman zaman karşılaştığımız, iş arayan adayların doğru bulmadığımız bazı tutumları şu şekilde;

*İş arayan bazı adayların “İşsizlik maaşı alıyorum. Bana 6 ay sonra iş bulur musunuz?” teklifiyle, kendilerine önerdiğimiz işi reddetmeleri,

*Pozisyon hakkında görüşme yapmak üzere herhangi bir firmaya yönlendirdiğimiz adayların yetkiliyle görüşmeden, ön yargıyla işi reddetmelerini ya da firmayı arayarak telefonda görüşme yapmaya çalışmaları.

Fatih Belediyesi Kariyer Merkezi olarak iş arayan adayların iş arama sürecine nasıl yaklaştıkları bizim için önemli. Danışmanlık verdiğimiz herkeste bu bilincin oluşması gerekmektedir. Çünkü vasıflarına uygun pozisyonları reddeden her aday işsizliğin ülkemizin en önemli sorunlarından biri olarak kalmaya devam etmesine neden olmaktadır.

Amacımız sosyal sorumluluk bilinciyle istihdama destek olmak, çünkü “İşimiz Gücümüz İstihdam!”