Yavuz Selim Yaşam Merkezi Nedir?

Bugün Fatih ilçesi, Balat Mahallesi’nde bulunan ve halen Fatih Belediyesi Yavuz Selim Yaşam Merkezi olarak kullanılan 6,500 metrekarelik alan, tarihi kaynaklara göre, Doğu Roma İmparatorlarından I. Leon döneminde (457-474) inşa edilmiş olan Aspar Sarnıcı’dır. Sarnıç adını İmparatorun emrine giren bir generalden almıştır. Osmanlı döneminde bostan olarak kullanılan sarnıç, Cumhuriyet döneminde küçük bir mahalleye dönüşmüştür. Çukurbostan adıyla bilinen alan, 1984’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmış ve Eğitim Gönüllüleri Vakfı tarafından Eğitim Parkı olarak kullanılmıştır. Daha sonra Fatih Belediyesi’ne devredilen alan, 2004 yılından beri Fatih Belediyesi tarafından ek hizmet birimi olarak kullanılmaktadır.

2009 yılında kapsamlı bir yenileme geçiren ve yapısı değiştirilerek, yeni bir hizmet anlayışıyla yeniden hayata geçirilen tesis, günümüzde Yavuz Selim Yaşam Merkezi adıyla hizmet vermektedir. Fatih Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı olan Yavuz Selim Yaşam Merkezi’nde, Fatihlilerin ihtiyaç duyduğu her türlü sosyal faaliyet ve yardımlar, altı farklı birimle koordine edilmektedir. YSYM bünyesinde faaliyet gösteren birimler Sosyal İşler, Kadın ve Aile, Engelliler, Eğitim, Gençlik ve Spor Birimleridir.

Fatih Belediyesi YSYM Sosyal İşler Birimi Nedir?

Fatih Belediyesi, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne bağlı olan Sosyal İşler Birimi, Fatih’teki bütün ihtiyaç sahiplerine imkânlar nispetinde ayni yardımlar yaparak sıkıntılarına ortak olmak amacıyla oluşturulmuştur. 2009’dan beri faaliyetlerini Çarşamba Çukurbostan’daki Yavuz Selim Yaşam Merkezi’nden yürüten birim, yardımları tek elden sevk ve idare etmektedir.
Birim Fatihlilerin moralini yüksek tutmak amacıyla kültür gezileri, özel gün etkinlikleri de düzenlemekte ayrıca bireylere de özel gün kutlamalarından, taziyeye kadar mektuplar göndererek, Fatihli olmanın avantajını yaşatmaktadır.
Vatandaşların Sosyal İşler Birimi’nin hizmetlerinden yararlanabilmesi için öncelikle Fatih Nüfus Müdürlüğü kayıtlarına göre Fatih’te yaşıyor olması ve TC kimlik numarası ile şahsen başvuruda bulunması gerekmektedir. Dileyen Fatihli vatandaşlar, ziyaret öncesi konuyla ilgili önbilgi almak için 0212 521 53 53 numaralı telefonu arayabilirler.

A- Sosyal Yardımlar;
Kömür Dağıtımı
Butik Fatih (Giysi yardımı)
Barınma