-A A+

100. Tarihî Çeşmemiz Hacı Evliya Çeşmesi Yeniden Hayat Buluyor

Belediyemizin yürüttüğü restorasyon çalışmalarıyla 99 tarihî çeşme yeniden suya kavuştu. 17. yüzyıldan kalma Hacı Evliya Çeşmesi ise taşınarak güvenli bir noktada 100. çeşme olarak hizmete açılacak.

8 Ağustos 2024
100. Tarihî Çeşmemiz Hacı Evliya Çeşmesi Yeniden Hayat Buluyor

Osmanlı döneminin su kültürünün ve şehir mimarisinin önemli unsurlarından olan tarihî çeşmeler ilçemizin sokaklarında yeniden hayat buluyor. Belediyemiz 2020 yılında başlattığı kapsamlı bir projeyle sınırlarımız içerisindeki tüm tarihî çeşmelerin korunması, ihya edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla envanter, projelendirme, bakım-onarım ve restorasyon çalışmaları yürütüyor.

2021-2024 yılları arasında mülkiyetimizde ve kadastral boşlukta bulunan 180 tarihî çeşmede ihtiyaçları doğrultusunda mimari proje, bakım-onarım ve restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda uzun yıllardır susuz kalan 99 çeşme onarılarak özgün işlevlerine kavuşturulmuş, 23 çeşmede ise onarım çalışmaları devam etmektedir.

Bu kapsamda 17. yüzyılda klasik Osmanlı üslubunda inşa edilen Hacı Evliya Çeşmesi'nde örnek bir restorasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Dar bir yol ağzında ve yol kotu altında kalan 70 ton ağırlığındaki çeşme Bilim Kurulu ve Koruma Kurulu'nun kararları doğrultusunda güvenli bir noktaya taşınmıştır. Çeşmede gerekli yüzey temizliği ve sağlamlaştırma işlemleri tamamlandıktan sonra Evliya Çeşmesi ilçemizde suyuna kavuşturulan 100. çeşme olarak halkın hizmetine sunulacaktır.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin