-A A+

Ali Ağa Çeşmesi Suyla Kavuşturuldu

Ali Ağa Çeşmesi’nin onarım çalışmaları kapsamında çatı ve cephesindeki niteliksiz müdahaleleri temizlendi, odunsu bitkileri kaldırıldı. Cephelerinde plastik onarım, derz yenileme, temizlik yapıldı.

16 Ocak 2024
Ali Ağa Çeşmesi Suyla Kavuşturuldu

Çeşme Silivrikapı Mahallesi’nde, Meşeli Mescit Sokağı ile Yeni Çeşme Sokağı’nın kesiştiği köşede yer alıyor. 1737 yılında Sultan I. Mahmud’un annesi Saliha Sultan’ın Başağası Ali Ağa tarafından yaptırıldığı biliniyor. Bu sebeple çeşme Başağa Çeşmesi olarak da anılıyor. Hazneli olan çeşmenin küfeki kesme taş ile örülmüş olan ön cephesinde kemerin kilit taşı üzerinde kabartma küçük bir gül motifi, kemerin hemen üstünde kitabe, onun üzerinde yer alan alınlıkta ise boş bir madalyon bulunuyor. Bahsi geçen madalyonda Sultan I. Mahmud’un tuğrası varken kazındığı izlerinden anlaşılıyor.

Taş tuğla almaşık örgü ile inşa edilen çeşmenin Yümnî tarafından yazılan inşa kitabesi talik hat ile yazılmıştır.

Onarım çalışmaları kapsamında çeşmenin çatısında ve cephelerinde bulunan çimento esaslı niteliksiz müdahaleler ve zaman içerisinde çeşme üzerinde büyüyen odunsu bitkiler kaldırılarak üst örtüye kiremit döşendi. Yapı cephelerinde derzlerin yenilenmesi, temizlik ve tamlama gibi plastik onarım çalışmaları yapıldı. Hazne içi temizlenerek duvar yüzeylerinde bulunan eksik sıvalar bütünlendi. Mevcut durumda kayıp olan sekiler ve kurna özgün haline uygun olarak yapıya eklenmiş ve çevre düzenlemesi yapıldı. Çeşmenin ön cephesinde yer alan kitabe üzerinde zemin renklendirmesi ve altın varak çalışması tamamlanarak çeşme yeniden suyla buluşturuldu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin