-A A+

Ali Yazıcı Camii Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Balat Mahallesi’nde bulunan Ali Yazıcı Camii Çeşmesi’nin restorasyon çalışmaları kapsamında cephelerde bütünleme ve derz onarımları gerçekleştirildi; özgün kurna taşı onarılarak mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizlendi.

22 Ağustos 2024
Ali Yazıcı Camii Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Çeşme, Ali Yazıcı Camii’nin Mürselpaşa Caddesi’ne bakan cephesinde yer almaktadır. Kitabesi bulunmayan çeşmenin Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve 19. yüzyılda ihya edilen Ali Yazıcı Camii ile birlikte inşa edildiği düşünülmektedir. Klasik üslupta kesme taştan inşa edilen duvar çeşmesinin ön cephesinde bir sivri kemer ve kemerin her iki yanında birer gülbezek motifi bulunmaktadır.

Restorasyon çalışmaları kapsamında kemer üzengi seviyesine kadar zemin kotu altında kalan çeşme özenli bir araştırma kazısı yapılarak açığa çıkarıldı. Yapının zemin seviyesine yükseltilmesi amacıyla taşlar numaralandırılarak söküldü ve yeniden örüldü. Cephelerde bütünleme ve derz onarımları yapıldı; özgün kurna taşı onarılarak mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizlendi. Sivri kemerin üstünde yer alan oymalı taç kısmı devam ettirilerek tamamlandı. Çeşmenin tesisat imalatları da tamamlanarak suyuna kavuşturuldu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin