-A A+

Alişah Efendi Çeşmesi Suyla Buluştu

Derviş Ali Mahallesi’nde bulunan Alişah Efendi Çeşmesi'nin restorasyonu kapsamında zamanla zarar görmüş kitabeler onarıldı, renklendirme ve altın varak çalışmaları yapıldı.

15 Ağustos 2024
Alişah Efendi Çeşmesi Suyla Buluştu

Çeşme, Alişah Sokağı üzerinde yer almakta olup, 1772 yılında Alişah Efendi tarafından yaptırılmıştır. 1900 yılında ise Hacı Atiyye Hanım tarafından oğlu Hacı Raif Bey'in ruhuna ithafen onarılmıştır. Dikdörtgen planlı ve hazneli olan çeşme günümüze kadar ulaşmıştır.

Restorasyon çalışmaları kapsamında özgün olmayan niteliksiz onarımlar çeşmeden kaldırıldı, kimyasal ve mekanik yöntemlerle temizlik yapılarak cephe duvar örgüsü ortaya çıkarıldı. Zarar görmüş bölümlerde taş-tuğla bütünlemesi ve derz onarımları gerçekleştirildi. Haznesi temizlenen çeşmenin çatısı yenilenerek alaturka kiremit ile kaplandı. Zamanla zarar gören kitabeler onarıldı, renklendirme ve altın varak çalışmaları yapıldı. Çevre düzenlemesi tamamlanan çeşme yeniden suyuna kavuşturuldu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin