-A A+

Amcazade Hüseyin Paşa Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Darüşşifa Sokağı'ndaki Amcazade Hüseyin Paşa Çeşmesi'nin onarım çalışmaları kapsamında bitki ve yüzey temizliği yapıldı. Ayrıca kitabelerinde zemin renklendirme ve altın varak çalışması gerçekleştirildi.

8 Temmuz 2024
Amcazade Hüseyin Paşa Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Haseki Sultan Mahallesi, Darüşşifa Sokağı üzerinde yer alan çeşmenin iki adet kitabesi bulunuyor. Çeşmenin ön cephesinde sivri kemer üzerinde yer alan inşa kitabesinden Köprülü Mehmed Paşa’nın küçük kardeşi Hasan Ağa’nın oğlu Sadrazam Hüseyin Paşa tarafından 1699 yılında ihya edildiği anlaşılıyor. Sivri kemer içerisine konumlanmış olan üç satırlık tamir kitabesinde ise Sultan Gazi II. Abdülhamid Han tarafından 1901 yılında onarıldığı bilgisine ulaşılıyor. Kesme taştan inşa edilmiş olan çeşmenin büyük bir hazneye sahip olduğu biliniyor. Klasik üslupta inşa edilen çeşmenin onarım çalışmaları kapsamında uygun mekanik ve kimyasal yöntemlerle bitki ve yüzey temizliği, kitabelerinde ise zemin renklendirmesi ile altın varak çalışması yapıldı.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin