-A A+

Ayasofya Camii İbadete Açılıyor

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davayı kabul ederek Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılmasını onayladı.

13 Temmuz 2020
Ayasofya Camii İbadete Açılıyor

Fatih Sultan Mehmet’in 29 Mayıs 1453’te İstanbul’u fethetmesinin ardından Ayasofya camiye çevrilmişti ve Sultan II.Mehmet ilk Cuma namazını 1 Haziran’da Ayasofya’da kılmıştı. Ayasofya Camiisi Vakfı’nı kuran Sultan II.Mehmet ilk minaresinin yanı sıra içerisine mihrap ve minber yaptırdı. Daha sonra kütüphane ve medrese ekletti.

İnsanlık tarihinin en eski mabedlerinden olan ve Fatih ilçe sınırlarında bulunan Ayasofya, bir çağın açılıp bir çağın kapanmasına öncülük eden fethin eşsiz sembolüydü. 1930-1935 yılları arasında restorasyon sebebiyle halkın ziyaretine kapatıldıktan sonra 1934 tarihli Bakanlar kurulu kararıyla müzeye çevrildi.

Uzun yıllar müze olarak ziyaretçilerini ağırlayan Ayasofya’nın, 10 Temmuz 2020’de müzeye dönüştürülmesine dair açılan davanın sonuçlanması ile yeniden cami olarak ibadete açılmasına karar verildi. Fatih Sultan Mehmet’in vasiyetinin de yerine getirildiği karar vatandaşlar tarafından büyük bir sevinç ve coşkuyla karşılandı. Kararın açıklanması ile birlikte Ayasofya Meydanı'nda toplanan bir grup vatandaş burada akşam namazı kıldı.

Ayasofya'yı ibadete açan kararnameyi imzalayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’da ilk namazın 24 Temmuz Cuma günü kılınacağını açıkladı. Fatih sınırlarında bulunan, ilçemize, İstanbul’a ve ülkemize tarihi, turistik, mimari ve manevi değer katan Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasıyla birlikte Fatih Belediyesi olarak Ayasofya’nın bulunduğu bölgede vatandaşlarımız için gerekli hizmet ve çalışmaları aynı hassasiyetle yürütmeye devam ediyoruz.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin