Başkan Turan Ordu Dernekler Federasyonu'nun Düzenlediği Programa Katıldı

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Ordu Dernekler Federasyonu'nun düzenlediği programda Ordu Valisi Sn. Muammer Erol ve birçok Ordulu hemşehrileriyle bir araya geldi.

17 Kasım 2023
Başkan Turan Ordu Dernekler Federasyonu nun Düzenlediği Programa Katıldı

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Ordu Dernekler Federasyonu'nun Çatladıkapı Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği programa Ordu Valisi Sn. Muammer Erol ve birçok Ordulu hemşehrileriyle birlikte katıldı. Etkinlik Ordu'nun zengin kültürel mirasını ve dayanışma ruhunu konuşma fırsatı sunarken bir araya gelen herkes için anlamlı ve keyifli bir buluşma oldu.

Ordu’nun Kültürel Mirası

Doğu Karadeniz'in parçası olan Ordu, Türkmen/Çepni kültürüyle öne çıkar. Halk müziği ve geleneksel oyunlar çevre illere benzerlik gösterirken bağlama, kemençe gibi enstrümanlar eşliğindeki oyunlar ilçeden ilçeye farklı ritimlerle icra edilir. Özellikle horon kıyı ilçeleri ve Ordu Merkez'in güney bölgelerinde yaygın bir halk oyunudur. Ordu'nun kültürel yapısı benzerlikler taşırken iç ilçelerde Tokat kültürünün etkisi de görülür. Ordu-Giresun ağzı bölgede ortak bir dil olarak öne çıkarken Trabzon, Rize ve Artvin ağızlarından ayrılır. Bu zengin kültürel mozaik Ordu'nun çeşitliliğini ve benzersizliğini yansıtır.

Ordu Mutfak Kültürü

Ordu mutfağı coğrafi yapısı ve zengin tarım ürünleriyle şekillenmiş bir lezzet mozaiği sunar. Karadeniz'in zengin deniz ürünleriyle birlikte dağların yeşil yaylalarından gelen doğal ürünlerle beslenir. Deniz ürünleri özellikle hamsi gibi Karadeniz'e özgü balık çeşitleri yöredeki sofralarda önemli bir yer tutar. Yöre insanının denizle iç içe bir yaşam sürmesi balıkçılığı ve denizcilik kültürünün yemeklere yansımasını sağlar.

Fındık Ordu'nun ekonomik ve lezzet kaynağıdır. Bu lezzetli kuruyemiş birçok yemeğin içinde ya da yanında sunulan önemli bir malzemedir. Aynı zamanda mısır Ordu mutfağında sıkça kullanılan bir üründür. Mısır unundan yapılan ekmekler, tatlılar ve farklı yemekler Ordu sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Yöredeki tarım faaliyetleri zengin sebze ve meyve çeşitlerini sofralara taşır. Doğal koşulların sunduğu geniş tarım alanları Ordu'nun taze sebzeler ve meyveler açısından zengin olmasını sağlar. Bu durum da Ordu mutfağında sebzelerin ve meyvelerin çeşitli yemeklerde ve tatlılarda bolca kullanılmasına olanak tanır. Ayrıca Ordu'nun doğal güzellikleri içinde barındırdığı yaylalar ve ormanlık alanlar arıcılık ve yaylacılık için ideal koşullar sunar. Bu da Ordu mutfağında bal, pekmez gibi doğal tatlandırıcıların ve yayla ürünlerinin kullanılmasını teşvik eder. Kısacası Ordu mutfağı doğanın cömertliğiyle beslenir ve yöresel lezzetlerini zengin tarım ürünleriyle harmanlayarak özgün bir tat sunar.