-A A+

Başkan Turan'ın Katılımıyla Karasurları Millet Bahçesi'nde Lale Soğanları Ekildi

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan'ın katılımıyla Karasurları Millet Bahçesi'ne lale soğanları ekilerek şehre görsel ve kültürel açıdan zenginlik kazandırıldı.

1 Aralık 2023
Başkan Turan ın Katılımıyla Karasurları Millet Bahçesi nde Lale Soğanları Ekildi

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’ın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Fatih Belediyesi ve İstanbul Lale Vakfı iş birliğiyle Karasurları Millet Bahçesi’ne lale soğanları ekildi. Başkan Turan, bu güzel çiçeklerin kültürümüzle bütünleşen yapısıyla mutlu bir bahara ulaşmamızda umut kaynağı olduğunu vurguladı. Etkinlik şehre sadece görsel bir güzellik katmakla kalmayıp aynı zamanda kültürel bir zenginlik de sundu.

Lalenin Kültürel Yolculuğu

Lale Orta Asya'dan Türkler'in göçüyle Anadolu'ya taşınan soğanlı ve otsu bir bitki türüdür. 12. yüzyıldan itibaren Anadolu'da el sanatlarında süsleme motifi olarak kullanılan lale zamanla şiir, resim, hikaye, roman, minyatür ve tasavvuf alanlarında ana tema haline geldi. Bu çiçek cami süslemelerinden top dökümlerinin motiflerine, halı ve kilim desenlerinden savaş miğferlerine, kaftanlara, yazmalara, mendillere, eteklere ve hatta çeyiz sandıklarına kadar birçok alanda kullanıldı. Osmanlı'da 3. Ahmed zamanında bir devre de adını veren lale İstanbul'un ve Türkiye'nin simgesi haline geldi. 15. yüzyılın ikinci yarısında Avrupa'ya götürülen bu çiçek Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun İstanbul Büyükelçisi olan bitki bilimci Ogier Ghislain de Busbecq'in gönderdiği lale soğanlarıyla Avrupa'ya yayıldı. Bu soğanlar önce Viyana'ya ardından Hollanda'ya ulaştı ve Hollanda'da hızla popülerlik kazandı. Lale sonrasında Kanada'nın başkenti Ottawa'ya ulaşarak tüm Dünya’da tanınır hale geldi.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin