-A A+

Behram Çavuş Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Şahsuvar Bey Mahallesi'ndeki Behram Çavuş Çeşmesi restorasyon çalışmaları kapsamında küfeki taşı kullanılarak yenilendi. Ayna taşı, kurna ve oturma sekileri temizlendi; çatı ise traverten taşla kaplandı.

3 Haziran 2024
Behram Çavuş Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Kumluk Sokağı ile Kadırga Limanı Caddesi’nin kesiştiği köşede, Kumkapı Behram Çavuş Camii’nin kuzeyinde yer alan çeşme Behram Ağa tarafından yaptırılmıştır. Kitabesi bulunmayan ve klasik dönem özellikleri gösteren çeşmenin cami ile birlikte inşa edildiği düşünülmektedir.

Küfeki taş örgülü, tek yüzlü ve hazneli çeşmenin restorasyon çalışmaları sırasında ayna taşı ve çevresindeki niteliksiz ekler kaldırılarak aslına uygun duvar örgüsü yeniden oluşturuldu. Ayna taşı, kurna ve oturma seki gibi unsurlar mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizlenirken çatı döşemesinde bulunan niteliksiz çimento bazlı malzeme kazındı ve yerine traverten taşı üst örtü olarak tercih edildi. Tesisatı yenilenen çeşme tekrar suya kavuşturuldu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin