-A A+

Bıçakçı Alaaddin Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Bıçakçı Alaaddin Çeşmesi'nin yüzey kayıpları onarıldı, eksiklikleri orijinal tasarıma uygun olarak yenilendi. Üstteki korozyona uğramış metal kuşakları tamir edilerek alaturka kiremit çatıyla değiştirildi.

28 Aralık 2023
Bıçakçı Alaaddin Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Çeşme Cibali Mahallesi, Çağa Sokağı ile Bıçakçı Çeşmesi Sokağı’nın kesiştiği köşede aynı adla anılan caminin çevre duvarının bitişiğinde yer alıyor. Çeşmenin cami ve günümüze ulaşmayan sıbyan mektebi ile birlikte küçük bir külliyenin parçası olduğu düşünülüyor. Cami 1868 tarihinde İsmail Ağa tarafından yeniden ihya edilmiştir.

İsmini Bıçakçı Alaaddin Camisi’nden alan çeşmenin ise ilk inşa kitabesi bulunmadığından yapım tarihi bilinmiyor. Çeşmenin günümüze ulaşan tamir kitabesinden 1896-1897 yılında Hacı Şevki tarafından onarıldığı anlaşılıyor.

Altıgen planlı olan çeşme hazneli olup üç yüzlüdür. Yalın bir görünüme sahip olan yapının üç yüzü mermer ve taş plakalardan oluşmakta olup diğer cepheleri almaşık duvar örgü sistemindedir. Çeşmenin orta bölümünü oluşturan cephesinde ise kurna, seki taşları ve sülüs hatlı onarım kitabesi yer alıyor ve ana cephe özelliği taşıyor.

Çeşmede raspa, temizlik ve derz çalışması yapılarak yüzey kayıpları uygun malzemelerle tamamlandı, eksik bölümleri; oturma sekileri ve kurnaları aslına uygun olarak imal edildi. Geçmiş dönemlerde güçlendirme amaçlı eklendiği düşünülen çeşmenin üst bölümünde yer alan ve korozyona uğramış metal kuşaklar onarıldı, muhdes eklerden arındırılan üst örtüsü ise alaturka kiremit çatılı olarak yenilendi. Kitabesi varaklanan çeşme suyuna kavuşturuldu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin