-A A+

Fatih Belediyesi Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyor

Fatih Belediyesi Bünyesinde ‘KÜLTÜREL MİRAS KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ’ Kuruldu…

14 Temmuz 2020
Fatih Belediyesi Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyor

Medeniyetlere ev sahipliÄŸi yapan, Roma ve Bizans Ä°mparatorlukları ile Osmanlı Devleti'ne baÅŸkentlik yapmış ve 10 binin üzerinde tescilli kültür varlığı ile Ä°stanbul’un tescilli eserlerinin üçte birine sahip olan, ayrıca Unesco tarafından Dünya Miras Alanı olarak ilan edilen dört bölgeyi de sınırları içerisinde bulunduran Fatih Belediyesi, bünyesinde bu eÅŸsiz hazineye sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarabilmek için ‘Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü’ kuruldu.

Temmuz ayı meclis toplantısında 08.07.2020 tarih ve 82 sayılı karar ile kurulan Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü bünyesinde, yeni kurulacak TaÅŸ ve AhÅŸap Atölyeleri ile Kültürel Miras AraÅŸtırma ve Projelendirme ÅžefliÄŸinin yanı sıra, daha önce Yapı Kontrol Müdürlüğü’nde faaliyet gösteren KUDEB ÅžefliÄŸi de hizmet verecek.

Fatih Belediye BaÅŸkanı M. Ergün Turan belediye bünyesinde kurulan yeni müdürlükle ilgili olarak, tarihi ve kültürel mirasımızı kendi doÄŸal ortamında modern zamanın ÅŸartlarına göre ihya ederek, bu deÄŸerleri gelecek nesillere aktarmanın ve bunu gelenek haline getirmenin en önemli sorumluluklarından biri olduÄŸunu ifade etti. BaÅŸkan M. Ergün Turan, “ ‘Asıl Ä°stanbul’ olarak bilinen Fatih, her gün sokaklarında binlerce yerli ve yabancı turistin dolaÅŸtığı kadim sokaklarıyla, tescilli kültür varlıklarıyla, Ä°stanbul’un hatta Türkiye’nin simgesi haline gelen mimari ve tarihi birçok esere ev sahipliÄŸi yapmasıyla eÅŸsiz bir ilçe olma özelliÄŸindedir. Belediyemiz bünyesinde hizmet vermeye baÅŸlayan ‘Kültürel Miras Koruma Müdürlüğümüzü kurma amacımız, sahip olduÄŸumuz hassas anlayış çerçevesinde kültürel mirasımızı ihya ederek, Ä°stanbul’un kültürel kimliÄŸine uygun projeler geliÅŸtirmek, bakım çalışmaları yapmak, koruma bilincinin geliÅŸtirilmesine yönelik vatandaÅŸlarımızda farkındalık oluÅŸturmaktır. Fatih Belediye BaÅŸkanlığı olarak; bize miras kalan bu eserleri gelecek nesillere emanet edeceÄŸimiz güne kadar korumak, yaÅŸatmak ve yenilemek anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu anlayıştan yola çıkarak hizmete açtığımız ‘Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü’müz ile eÅŸsiz Fatih’e deÄŸer katmaya devam ediyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü’nün baÅŸlıca görevleri; ilçedeki taşınır-taşınmaz kültür varlıkları ve yakın çevreleriyle ilgili tespitler yapmak, proje ve onarımlarına yönelik çalışmalar yürütmek ve böylece Fatih Ä°lçesi’nde bulunan 10 binin üzerindeki eserin envanter verilerinin güncel tutulmasını ve en önemlisi bu verilerin kamuoyuyla paylaşılmasını saÄŸlamaktır.

Eserlerin yaÅŸamdan kopuk tek baÅŸlarına kalmadan, Fatih ve Ä°stanbul halkıyla iç içe bir yaÅŸam sürdürebilmesi için kısa ve uzun vadeli kentsel-kültürel koruma stratejileri belirlenecek, bu kapsamda Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü tarafından eserlerin, özgün iÅŸlevi, plan kararları ve güncel ihtiyaç durumlarına göre ihya, fonksiyon ve mekân tasarımına yönelik fikir projeleri geliÅŸtirilecek ve uygulamalarına yönelik sürecin takip edilmesi saÄŸlanacaktır.

KUDEB ÅžefliÄŸi tarafından özellikle vatandaÅŸlarca kullanılan sivil mimarlık örneÄŸi yapılar için basit bakım izinlerinin deÄŸerlendirilmesine devam edilirken, bir yandan da yeni kurulacak TaÅŸ ve AhÅŸap Atölyeleri ile de Fatih’te bulunan ve ecdadımız tarafından bize emanet edilen tarihi çeÅŸme, hazire, türbe gibi taşınmaz kültür varlıklarının sürekli temizlik ve bakımları yapılacaktır. Yapılacak bu çalışmalar ile eserlerde oluÅŸabilecek daha büyük problemlerin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bakım ve onarımın yanı sıra koruma bilincinin geliÅŸtirilmesine yönelik eÄŸitim, bilgilendirme, yayın, etkinlik ve organizasyonlarının da düzenlenmesi planlanmaktadır.

Kendine has sesleri, renkleri ve tatları ile yemekleri, gelenek ve görenekleriyle Saray Kültürü’nü simgeleyen Fatih’in Somut Olmayan Kültür Mirası deÄŸerlerinin araÅŸtırılması, tescil edilmesi ve yaÅŸatılmasına yönelik çalışmalar yine Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü'nce yapılacaktır.

Ayrıca daha fazla yerli ve yabancı turistin keyifle gezmesi için Fethin Fatih’i, Mimar Sinan’ın Fatih’i, Hattatlarla Bir Gün, Fatih’in Unutulmaz Tatları, Binbir Dua - Fatih’in Ziyaretgâhları, Ben Bir Gezgin Olsam, ÇocuÄŸumla Geziyorum gibi tematik rota ve destinasyonların oluÅŸturulması planlanmaktadır.

Sözlü tarih arÅŸivi, fotoÄŸraf ve film arÅŸivleri oluÅŸturmak, mezar taÅŸları ve kitabelerin okutulması, TürkçeleÅŸtirilmesi ve yeni nesille buluÅŸturulması için aplikasyonlar üretilmesi, geziler ve etkinlikler düzenlenmesi, Kültür Varlıklarıyla ilgili yayınlar hazırlanması, seminer ve sempozyumlar düzenlenmesi de yeni kurulan Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü’nün diÄŸer önemli faaliyetleri arasında yer alacaktır.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
BaÅŸkan Instagram BaÅŸkan X BaÅŸkan Facebook BaÅŸkan YouTube BaÅŸkan Telegram BaÅŸkan WebBaÅŸkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin