Haberler
Fatih Belediyesi, UNESCO Dünya Miras Merkezi ve ICOMOS Heyetini Ağırladı
UNESCO Dünya Miras Merkezi ve ICOMOS'un Reaktif İzleme Misyonu kapsamında Dünya Miras Direktörü Eloundou Assomo ve uzman heyetini Fatih Belediyesi olarak misafir ettik. Böylelikle "İstanbul Tarihî Alanları Reaktif Misyon Ziyareti" başarıyla tamamlanmış oldu.
26 Haziran 202424-27 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleşen “İstanbul Tarihî Alanları Reaktif Misyon Ziyareti” başarıyla tamamlandı. UNESCO Dünya Miras Merkezi ve ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) tarafından gerçekleştirilen Reaktif İzleme Misyonu kapsamında Dünya Miras Direktörü Mimar/Şehir Plancısı Eloundou Assomo ve uzman heyetini Fatih Belediyesi olarak şehrimizde misafir ettik.
İstanbul Tarihî Alan Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleşen izleme ve inceleme programına Fatih Belediyesi olarak Kültür Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile birlikte katıldık.
Program kapsamında UNESCO Dünya Miras Merkezi ve ICOMOS yetkililerinden oluşan heyete İstanbul’un tarihî alanlarında yürütülen projeler hakkında detaylı sunumlar yapıldı ve alan gezileri ile projeleri yerinde inceleme imkânı sunuldu.
Saha incelemelerinde UNESCO Dünya Miras Merkezi ve ICOMOS yetkililerince de takdirle karşılanan ve belediyemizin yürüttüğü ahşap sivil mimarlık örneklerinde yapılan çalışmalar başta olmak üzere Kara Surları Millet Bahçesi, Yedikule Hisarı, Bâlâ Süleyman Ağa Külliyesi ve diğer kurumlarca çalışmaları takip edilen Ayasofya Camii, Kariye Camii, Molla Zeyrek Camii, Bukoleon Sarayı, Yedikule Gazhanesi, Karasurları, Süleymaniye Bölgesi ve Yerebatan Sarnıcı’nda kapsamlı incelemeler yapıldı.
Somut kültürel mirasa ek olarak hüsnühat, minyatür, keçe, tezhip, sadekâr, resim ve gravür baskı gibi çeşitli sanat faaliyetlerinde bulunan sanatçılara belediyemizce tahsis edilen Marifet Sokağı dükkânlarının heyet tarafından ziyaret edilmesi sağlandı ve geleneksel sanat eserleri hakkında detaylı bilgiler verildi.
Alan gezileri esnasında özellikle tarihî kentlerde yeşil alanların artırılmasına yönelik Fatih Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar şehirciliğin ön planda tutulması ve bunun yanında tüm çalışmaların envanter, belgeleme ve restorasyon olarak bir bütün şeklinde ele alınması heyet tarafından takdirle karşılandı. Ayrıca bu ziyaret projelerimizle ilgili UNESCO Dünya Miras Merkezi ve Danışma Organları ile iş birliği içinde kapsamlı bir yol haritası oluşturma sürecine de olanak sağladı.
Heyet üyeleri İstanbul’un tarihî ve kültürel mirasının korunması yönünde yapılan çalışmaları beğeni ile karşıladı ve gelecekteki projeler için önerilerde bulundu. Özellikle tarihî alanların korunması ve bu alanların sürdürülebilir şekilde gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli adımlar atılmasının altı çizildi.
Ziyaretin sonunda taraflar İstanbul'un tarihî alanlarının korunması ve geliştirilmesi konusundaki iş birliğinin devam edeceğini vurgulayarak bu ziyaretin İstanbul’un zengin kültürel mirasının korunması ve dünyaya tanıtılması yönündeki çabaların bir parçası olduğunu ve büyük önem taşıdığını ifade etti.
Fatih Belediyesi olarak tarihî alanlarımızı koruma ve geliştirme çalışmalarımızı uluslararası standartlara uygun şekilde sürdürmeye devam edeceğiz.