Fatih Belediyesi'nden Sokak Hayvanlarına Yönelik Hizmetler: Sık Sorulan Sorular ve Yanıtlar

Fatih Belediyesi sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik veteriner hizmetlerini detaylandırdı. Belediye yetkilileri kısırlaştırma ve acil müdahalelerin yanı sıra sahiplenme süreçlerinde de vatandaşlara destek verdiklerini belirtti.

13 Ağustos 2024
Fatih Belediyesi nden Sokak Hayvanlarına Yönelik Hizmetler: Sık Sorulan Sorular ve Yanıtlar

Fatih Belediyesi ilçedeki sokak hayvanlarına yönelik veteriner hizmetleri hakkında sıkça sorulan soruları yanıtlayarak vatandaşların merak ettiği konulara açıklık getirdi. Belediye sahipsiz kedi ve köpeklere sağladığı hizmetleri detaylandırarak vatandaşların bu süreçler hakkında daha bilinçli olmalarını amaçlıyor.

Hizmetlerin Kapsamı: Sadece Sahipsiz Hayvanlar

Fatih Belediyesi veteriner hizmetlerini yalnızca Fatih ilçe sınırları içerisinde bulunan sahipsiz ve yardıma muhtaç kedi ve köpeklere sunuyor. Sahipli hayvanlar için ise yalnızca acil müdahaleler yapılıyor. Bu durum özellikle sokakta yaşayan ve bakıma muhtaç hayvanların refahını sağlamak adına önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Sahipsiz hayvanlar ilgili mevzuat çerçevesinde tedavi edildikten sonra kısırlaştırılarak alındıkları bölgelere geri bırakılıyor.

Kısırlaştırma İşlemleri: Kalıcı ve Güvenli Çözümler

Kısırlaştırma hizmeti!belediyenin veteriner hizmetleri arasında en çok sorulan konulardan biri. Bu işlem genel anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir müdahale ile yapılıyor ve hayvanların üreme organlarının alınmasıyla kalıcı olarak kısırlaştırılmaları sağlanıyor. Kısırlaştırılan köpeklerin kulaklarına takılan küpeler ise hayvanın bu işlemden geçtiğini ve kuduz aşılarının yapıldığını gösteren bir işaret olarak kullanılıyor. Kedilerde ise bu işaretleme kulaklarına çentik atılarak yapılıyor. Bu işlemler sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesini engelleyerek popülasyonun dengelenmesine katkıda bulunuyor.

Sokak Hayvanlarının Sahiplenilmesi: Kolay ve Ücretsiz

Fatih Belediyesi sokak hayvanlarını sahiplenmek isteyen vatandaşlara da destek veriyor. Yedikule Hayvan Barınağı'ndan kedi veya köpek sahiplenmek isteyenler barınağı ziyaret ederek ya da belediyenin web sitesi üzerinden form doldurarak bu hizmetten faydalanabiliyor. Sahiplenme sürecinde herhangi bir ücret talep edilmiyor ve bu hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşların 16 yaşından büyük olmaları gerekiyor. 16 yaş altındaki vatandaşlar ise ebeveynlerinin refakatiyle sahiplenme işlemi gerçekleştirebiliyor.

Acil Müdahaleler: Yaralı Hayvanlara Hızlı Yardım

Fatih Belediyesi yaralı ve yardıma muhtaç sokak hayvanları için de hızlı bir müdahale mekanizması oluşturmuş durumda. Vatandaşlar belediyenin iletişim hattı olan (0212) 453 1453 numaralı FABİM hattını arayarak yaralı hayvanlar için yardım talep edebiliyor. Bu durumda belediye ekipleri olay yerine giderek hayvanı alıyor ve gerekli tedavilerini yapıyor. Tedavi süreci tamamlanan hayvanlar öncelikle alındıkları bölgeye geri bırakılıyor ya da sahiplendirme işlemleri için bakımevinde misafir ediliyor.

Kapsam Dışı Hizmetler: Eğitim ve Pansiyon Hizmetleri

Belediye sahipsiz hayvanlara yönelik çeşitli hizmetler sunarken şu anda hayvan eğitimi ve pansiyon hizmeti vermiyor. Ancak gelecekte barınaktan sahiplenilen hayvanlar için temel eğitim derslerinin verilmesi planlanıyor. Bu tür hizmetlere ilgi duyan vatandaşlar ilerleyen dönemlerde belediyenin sunacağı yeni projelerden haberdar olabilecekler.

Beslenme ve Sağlık Konuları: Bilgilendirme Desteği

Vatandaşlar sokak hayvanlarının beslenmesi ve sağlığı konusunda da belediyeden bilgi desteği alabiliyor. Beslenme konusu hayvanın yaşına, cinsine ve türüne göre farklılık gösterebiliyor. Bu tür konular hakkında detaylı bilgi almak isteyenler belediyenin veteriner hekimleriyle mesai saatleri içerisinde iletişime geçebiliyor. Ayrıca sokakta yaşayan hayvanların sağlık taramaları için de belediyeden yerinde müdahale talebinde bulunmak mümkün.

Hayvan Hakları ve Uygulamalar: Kanunlara Uygun Hizmet

Fatih Belediyesi hayvan haklarına ve refahına büyük önem veriyor. Belediye hizmetlerini 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sürdürüyor. Bu kanun gereği sokak hayvanları tedavi edildikten sonra sahiplendirilene kadar bakımevlerinde misafir ediliyor. Ayrıca belediye bakımevinde hayvan üretimi yapılmadığını ve sokak hayvanlarının popülasyonunu azaltmak amacıyla kısırlaştırma çalışmalarına ağırlık verildiğini belirtiyor.

Fatih Belediyesi’nin sunduğu bu veteriner hizmetleri rehberi sokak hayvanlarına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında vatandaşları bilgilendirmeyi ve bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Belediyemsokak hayvanlarının refahını sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor ve bu hizmetlerden yararlanmak isteyen vatandaşlar için açık ve net bilgilendirme yapmaya devam ediyor.