Fatih'te 100 Ahşap Yapı Yeniden Hayat Buldu

Fatih Belediyesi olarak 8500 yıllık mirası yaşatmak için 6.288 sivil mimarlık yapısını kayıt altına aldık ve 99 yapının restorasyonunu tamamladık. Zeyrek’teki 100. ahşap yapının restorasyonu ise devam ediyor. Bu çalışmalarla mahalle kültürümüzü ve kent dokumuzu korumayı amaçlıyoruz.

20 Ağustos 2024
Fatih te 100 Ahşap Yapı Yeniden Hayat Buldu

Fatih ilçesi 8500 yıllık kadim geçmişinin izlerini taşıyan sivil mimarlık örnekleriyle İstanbul’un kültürel zenginliğine katkı sunmaya devam ediyor. Üç büyük medeniyete ev sahipliği yapmış olan Fatih, İstanbul’un kültür varlıklarının üçte birini bünyesinde barındırıyor ve bu varlıkların büyük bir kısmını sivil mimarlık örnekleri oluşturuyor. Günlük yaşamın ve geleneklerin izlerini taşıyan bu yapılar şehrin tarihî dokusunu güçlendirirken geleneksel mahalle kültürünü ve kent mimarisini koruma açısından büyük önem taşıyor.

Zamanla bakımsızlık, çoklu mülkiyet anlaşmazlıkları ve terk edilme gibi sebeplerle metruk hale gelen bu yapılar hem kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış hem de kamu güvenliği açısından risk oluşturmuştur. Fatih Belediyesi bu değerli yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla projelendirme, bakım ve onarım çalışmalarını başlattı. Bu çerçevede 2021 yılında hayata geçirilen "Fatih’in Kültürel Miras Envanteri" çalışması kapsamında 6 bin 288 sivil mimarlık örneği yapının güncel durum tespiti yapılmış ve fotoğraflarla belgelenmiştir.

Belediye yapıların güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak adına belirlenen öncelik ve önem sırasına göre bu yapıların rölövelerini hazırlatıyor ve bu rölöveler Koruma Kurulu onayına sunuluyor. Bu titiz belgeleme çalışmalarının yanı sıra özellikle Dünya Miras Alanları ve geleneksel konut dokusunun yoğun olduğu bölgelerde bütüncül bir yaklaşımla basit bakım-onarım ve restorasyon çalışmaları yürütülüyor.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar kapsamında 99 adet sivil mimarlık örneği aslına uygun bir şekilde onarılarak kentin tarihî dokusu yeniden canlandırıldı. Bu yapıların restorasyonu sırasında özgün biçim ve oranlarına sadık kalınarak gelecek nesillere daha sağlam ve dayanıklı bir miras bırakılması hedeflendi. Zeyrek Mahallesi’nde bulunan 100. ahşap yapının restorasyon çalışmaları ise hızla devam ediyor. Bu çalışmaların bilâbedel olarak gerçekleştirilmesi Fatih Belediyesi'nin kültürel mirasa verdiği önemi ve bu mirasın korunması yönündeki kararlılığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Fatih’in tarihî dokusunun korunmasına yönelik bu çalışmalar sadece geçmişin izlerini yaşatmakla kalmayıp aynı zamanda geleceğe dair bir sorumluluk bilincini de yansıtıyor. Sivil mimarlık örneklerinin yaşatılması, geleneksel mahalle kültürünün sürdürülmesi ve kent dokusunun korunması açısından büyük bir anlam taşıyor. Fatih Belediyesi'nin bu kapsamda yürüttüğü çalışmalar ilçenin kültürel ve tarihî mirasına sahip çıkma konusunda önemli bir örnek teşkil ediyor.