FitFatih ile Sağlıklı Yaşlanma: Yadigâr Kahvesi'nde Büyüklerimize Yönelik Bilgilendirici Seminer

Fatih Belediyesi’nin FitFatih projesi kapsamında Yadigâr Kahvesi’nde düzenlenen seminerde 60 yaş üstü vatandaşlarımız sağlıklı yaşlanma konusunda samimi bir buluşmada bir araya geldi. Uzman fiziksel ve zihinsel sağlığın korunmasında önemli noktaları katılımcılarla paylaştı.

3 Ekim 2024
FitFatih ile Sağlıklı Yaşlanma: Yadigâr Kahvesi nde Büyüklerimize Yönelik Bilgilendirici Seminer

Fatih Belediyesi Kadın ve Aile Birimi'nin yürüttüğü FitFatih projesi ilçede yaşayan yaşlı bireylerin daha sağlıklı, aktif ve mutlu bir yaşam sürmesini sağlamak amacıyla bir dizi etkinliğe imza atmaya devam ediyor. Bu kapsamda Yadigâr Kahvesi'nde düzenlenen "Sağlıklı Yaşlanma" semineri 60 yaş üzeri vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılandı. Uzman konuşmacı eşliğinde gerçekleşen etkinlikte yaşlı bireylerin yaşam kalitelerini artırmaya yönelik birçok pratik bilgi sunuldu. Seminerin temel amacı, yaşlılık sürecinde fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlığın korunması için alınması gereken önlemleri aktarmaktı.

Etkinlik boyunca uzman yaşlı bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek için dikkat etmeleri gereken fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarını detaylandırdı. Düzenli yürüyüşlerin kas ve eklem sağlığını korumanın en etkili yollarından biri olduğunu vurgulayan uzman her gün yapılan kısa egzersizlerin bile genel sağlık üzerinde büyük olumlu etkiler yaratabileceğini belirtti. Özellikle ileri yaşlarda görülen kas ve eklem ağrılarının düzenli hareketle önlenebileceği ifade edildi. Bunun yanında dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığının yaşlılık döneminde ortaya çıkan kronik hastalıkları önlemekte büyük rol oynadığı açıklandı.

Zihinsel sağlığın korunması ise yaşlanma sürecinin bir diğer önemli boyutu olarak ele alındı. Uzman beyin fonksiyonlarını aktif tutmak için yapılabilecek aktiviteler arasında bulmaca çözme, kitap okuma ve yeni hobiler edinme gibi önerilerde bulundu. Bu tür zihinsel aktivitelerin yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini ve bireylerin daha zinde kalmalarına yardımcı olacağını belirten uzman aynı zamanda sosyal hayatla bağlarını koparmamalarının da ruhsal sağlık açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Sosyal çevreyle ilişkilerin sürdürülmesi yalnızlık ve depresyon gibi olumsuz duyguların önüne geçmekte etkili bir yöntem olarak öne çıktı.

Seminerin en dikkat çeken başlıklarından biri de sosyal hayatın yaşlı bireyler üzerindeki olumlu etkileri oldu. Uzman yaşlıların sosyal çevrelerinde aktif kalarak ruhsal ve zihinsel sağlıklarını koruyabileceklerini, bunun aynı zamanda yaşamdan aldıkları keyfi artıracağını ifade etti. Bu bağlamda dost çevresiyle vakit geçirmenin, yeni arkadaşlıklar kurmanın ve toplumsal etkinliklere katılmanın yaşlılıkta depresyon ve anksiyete gibi sorunları önlemede önemli olduğu aktarıldı. Özellikle yaşlı bireylerin sosyalleşme imkanlarının artırılmasının yalnızlık hissinin önüne geçmekte etkili olduğu vurgulandı.

Etkinliğe katılan vatandaşlar ise uzmanın sunduğu bilgilerden oldukça memnun kaldılar. Sunumların ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde katılımcılar bireysel sağlık sorunlarına yönelik sorularını uzmanlara yönelterek kişisel tavsiyeler alma fırsatı buldular. Uzman her katılımcının yaşına ve yaşam tarzına uygun önerilerde bulunarak günlük hayatta uygulanabilecek pratik bilgiler sundu. Etkinliğin ardından yapılan geri bildirimlerde katılımcılar bu tür bilgilendirici etkinliklerin daha sık yapılmasını talep ettiler. Ayrıca FitFatih projesinin yaşlı bireylerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını destekleme konusunda toplumda önemli bir farkındalık yarattığını ifade ettiler.

Fatih Belediyesi Kadın ve Aile Birimi'nin yürüttüğü FitFatih projesi yaşlı bireylerin daha sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla hayata geçirilmiş bir girişim olarak dikkat çekiyor. Proje kapsamında düzenlenen etkinlikler yaşlı bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlığını desteklemeyi hedefliyor. Yadigâr Kahvesi'nde düzenlenen bu seminer de projenin en önemli ayağı olarak yaşlı bireylere sağlıklı yaşlanma konusunda rehberlik etti.

Proje yaşlı bireylerin yalnızca fiziksel sağlıklarına odaklanmakla kalmıyor, aynı zamanda zihinsel ve sosyal hayatlarını da zenginleştirmeyi amaçlıyor. FitFatih yaşlı bireylerin sosyal çevrelerinde daha aktif olmalarını destekleyen bir dizi etkinlik ve seminerle onların toplumsal hayata daha fazla katılımını sağlamaya çalışıyor. Etkinlik boyunca paylaşılan bilgiler yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik pratik ve uygulanabilir adımlar içeriyordu.

Fatih Belediyesi'nin öncülük ettiği FitFatih projesi yaşlı bireylerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını korumak amacıyla düzenli olarak bilgilendirici etkinlikler düzenlemeye devam edecek. Proje yetkilileri bu tür etkinliklerin yalnızca bilgilendirici olmadığını, aynı zamanda yaşlı bireylere sosyal bir ortam sunduğunu belirtiyor. Katılımcıların etkinliklerde bir araya gelerek hem bilgi edinmeleri hem de sosyalleşmeleri bu tür programların en önemli kazanımlarından biri olarak görülüyor.

FitFatih projesi ileri yaşlardaki bireylerin yaşamlarını daha sağlıklı, mutlu ve aktif bir şekilde sürdürebilmeleri için topluma önemli katkılar sunmaya devam edecek. Proje sadece fiziksel sağlıkla sınırlı kalmayıp bireylerin sosyal ve zihinsel sağlığını da bütüncül bir yaklaşımla ele alarak yaşlılık sürecini daha kaliteli ve anlamlı hale getirmeyi amaçlıyor. Fatih Belediyesi toplumda sağlıklı yaşlanma bilincini artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürecek ve FitFatih projesi çerçevesinde daha geniş kesimlere ulaşacak etkinlikler düzenlemeye devam edecek.