İlhami Atalay ve Öğrencileri ile “Zulmü Fırçala” Etkinliği: Ayasofya'dan Filistin'e Sanatla Destek

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının birinci yıl dönümünde Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin önünde İlhami Atalay ve öğrencileri tarafından düzenlenen “Zulmü Fırçala” etkinliği Filistin halkının yaşadığı zulme sanat aracılığıyla dikkat çekti. Etkinlik toplumun farklı kesimlerini bir araya getirerek sanatın bir protesto aracı olarak Filistin’e verilen desteği vurguladı.

7 Ekim 2024
İlhami Atalay ve Öğrencileri ile “Zulmü Fırçala” Etkinliği: Ayasofya dan Filistin e Sanatla Destek

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin önünde gerçekleştirilen “Zulmü Fırçala” etkinliği İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırıların yıl dönümünde Filistin’e olan desteği ifade etmek amacıyla düzenlendi. İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ev sahipliğinde ve Vefa Gençlik Merkezi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe Fatih, Bağcılar, Esenler ve Sultangazi belediyeleri de destek verdi. Program Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin önünde geniş bir katılımla başladı ve sanat yoluyla zulme karşı duruş sergilemenin önemini vurguladı.

Kur’ân Tilavetiyle Başlayan Etkinlik, Sanatla Zulme Tepki Gösterdi

Etkinlik Filistin halkına manevi destek amacıyla Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından sahneye çıkan Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi ressam İlhami Atalay, Gazze’de yaşanan zulmü unutturmamak için sanatın birleştirici gücünü kullanarak düzenlenen bu etkinliğin önemine dikkat çekti. Atalay, “Sanat bazen kelimelerin yetmediği yerlerde devreye girer. Filistin’e olan desteğimizi sanatla ifade ediyoruz. İsrail’in zulmüne sessiz kalmak insanlığa ihanettir, bu yüzden sanatın gücünü kullanarak sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.

Atalay, İsrail’in tarih boyunca insanlığa zarar veren bir zihniyetle hareket ettiğini belirterek “Peygamberleri öldüren, insanlığa zulmeden bir milletle karşı karşıyayız. Bizim görevimiz, bu zulmü sanat aracılığıyla dünyaya duyurmak ve unutturmamak,” dedi. “Zulmü Fırçala” sloganının da bu duruşu simgelediğini vurgulayan Atalay, Filistin davasına destek için her zaman hazır olduklarını belirtti.

Sanatçılardan Canlı Performanslar: Filistin’in Sesi Sanatla Yükseliyor

Etkinliğin en dikkat çeken anlarından biri sanatçıların canlı performansları oldu. Ressam İlhami Atalay ve diğer sanatçılar büyük tuvaller üzerinde Gazze’de yaşanan zulmü anlatan eserler yaptı. Katılımcılar sanatçıların canlı performanslarını izlerken bir yandan da boykot mesajları verildi. Boykot temalı etkinlikte sanatçılar resimleriyle İsrail’in Filistin halkına uyguladığı baskıyı ve zulmü sanat diliyle ifade etti.

Sanatçıların eserlerinde savaşın yıkıcılığı, masum sivillerin acıları ve Filistin halkının direnişi ön plana çıkarıldı. Eserler sanatın yalnızca estetik bir değer değil, aynı zamanda toplumsal bir mesaj taşıyan bir araç olduğunu gözler önüne serdi. Katılımcılar sanatçıların Filistin’e destek için ürettikleri eserleri izlerken bu tür etkinliklerin artması gerektiğini dile getirdiler.

Etkinliğe katılanlar arasında yer alan birçok sanatsever sanatın zulme karşı durmanın en etkili yollarından biri olduğunu belirtti.

Etkinlikte Fatih Belediyesi Halkla İlişkiler Ofisi’nin projesi Süperbüs çocuklarla bir araya geldi. Ayrıca Fatih Belediyesi vatandaşlara çorba ikramında bulundu.

Sanatla Direniş Mesajı Verildi

Etkinliğin sonunda konuşan ressam İlhami Atalay, Filistin davasına olan desteğin sadece bir günle sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti ve “Bu etkinlik, sanatın zulme karşı bir duruş sergilemesi için bir araçtır. Sanatla Filistin’i unutturmamak ve onların yanında olduğumuzu göstermek için çalışmaya devam edeceğiz,” dedi. Atalay, etkinliklerin süreceğini ve sanat yoluyla Filistin halkına destek vermeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Katılımcılar etkinlik boyunca Filistin’e olan desteklerini dualarla ve sloganlarla dile getirirken sanatın zulme karşı nasıl bir direniş aracı olabileceğini bir kez daha görmüş oldular. Etkinlik sanatçıların canlı performanslarının sona ermesiyle tamamlanırken izleyiciler Gazze’de yaşananların unutulmaması gerektiğini ve Filistin halkının yalnız olmadığını dünyaya duyurmanın önemini vurguladılar.

Filistin’in Yanında Sanatın Gücü

“Zulmü Fırçala” etkinliği sanatın sadece estetik bir araç olmadığını, aynı zamanda toplumsal meselelerde önemli bir protesto ve direniş aracı olduğunu gösterdi. Fatih’te düzenlenen bu etkinlik sanatla zulme karşı durulabileceğini ve Filistin davasına olan desteğin her platformda sürdürülmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Filistin’e olan desteğin bir sembolü haline gelen bu etkinlik sanatın toplumsal bilinç oluşturmadaki gücünü ortaya koydu.

“Zulmü Fırçala” etkinliği sanatın zulme karşı etkili bir araç olduğunu ve Filistin halkına olan desteğin sanatla daha güçlü bir şekilde ifade edilebileceğini gösterdi. Boykot temalı bu etkinlik Filistin’de yaşanan zulmün dünya kamuoyuna duyurulması için önemli bir adım oldu. Katılımcılar sanatın birleştirici ve direniş gücüne olan inançlarını yineleyerek bu tür etkinliklerin devam etmesi gerektiğini belirttiler.