-A A+

Kadı Çeşmesi Haziresi Bakım Onarım Çalışmaları Kapsamında Yenilendi

Yavuz Sultan Selim Mahallesi'nde yer alan Kadı Çeşmesi Haziresi’nin basit bakım onarım çalışmaları yapıldı.

10 Ocak 2024
Kadı Çeşmesi Haziresi Bakım Onarım Çalışmaları Kapsamında Yenilendi

Kadı Çeşmesi Haziresi Yavuz Sultan Selim Mahallesi'nde bulunuyor ve adını yakınındaki Kadı Çeşmesi'nden alıyor.

Çeşme 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından hayrat olarak inşa ettirilmiştir. Hem çeşme hem hazire; karşısında bulunan 15. yüzyıl eseri olan Yarhisar Camii’nin banisi olan İstanbul Kadısı Mustafa Muslihiddin Efendi’ye ithafen Kadı Çeşmesi olarak anılıyor. Haziresi’nin ismini; hemen yanında yer alan 16. yüzyıla tarihlenen Kadı Çeşmesi’nden aldığı düşünülüyor. Bu çeşme; Kanuni Sultan Süleyman’nın hayratı olup yine aynı bölgede bulunan 15. yüzyıl eseri olan Yarhisar Camii’nin banisi olan İstanbul Kadısı Mustafa Muslihiddin Efendi’ye ithafen Kadı Çeşmesi olarak anılıyor. Hazireye ilk defnin ne zaman gerçekleştiği bilinmemekle beraber hazire içerisinde 1800’lü yılların ilk yarısından itibaren defin yapıldığı mezar taşlarından anlaşılıyor.

Hazire içerisinde çeşitli Osmanlı Dönemi mezar taşları bulunuyor. Yaklaşık elli adet olan mezar taşlarından bazıları kâtibi kavuk, destarlı serpuş tipinde, bazısı ise bezemeli başlık şeklindedir. Hazirede yer alan baş şahideler üzerinde şiirsel metinli kitabeler yazıyor. Hazirede medfun olan bazı zatlar; Müderrisi Kiram’dan Osman Efendi, Es-seyyid İlyas Ağa’nın Oğlu Es-seyyid Numan Efendi’dir.

Hazire ve çeşmede basit bakım onarım çalışmaları yapıldı.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin