-A A+

Kaid Mustafa Ağa Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Sümbül Efendi Mahallesi'ndeki Kaid Mustafa Ağa Çeşmesi'nin restorasyonu kapsamında arka ve yan cephelerdeki çimento harçlı duvarlar sökülüp tuğla hatıllı ve moloz taş örgülü olarak yeniden inşa edildi.

18 Haziran 2024
Kaid Mustafa Ağa Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Çeşme Hacı Hamza Mektebi Sokağı üzerinde yer almaktadır. Kitabesinden 1570 yılında Kaid Mustafa Ağa tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır. Çeşmenin batısına bitişik şekilde çift yönlü tonoza sahip bir su haznesi bulunmaktadır. Tonozlu yapının ne tür bir yapının parçası olduğu net olarak bilinmemektedir. Uzman danışmanlar eşliğinde yerinde yapılan inceleme ile yapı izleri değerlendirilmiş, tonozlu yapının Osmanlı Dönemi’nde yapılmış bir su haznesi olduğu ve bitişiğindeki çeşmeden daha erken tarihli olduğu ifade edilmiştir.

Çeşmenin ön cephesinde sivri kaş kemerli niş içinde mermer bir ayna taşı ve bunun üzerinde bir kitabesinin bulunduğu bilinmektedir. Kitabesi günümüze ulaşamamış ancak eski fotoğraflarda görülebilmektedir.

Restorasyon çalışmaları kapsamında çeşmenin yol kotu altında kalmış olan mermer kurnası ortaya çıkarılarak çeşmenin ön cephesi yol kotu üstünde olacak şekilde yükseltildi. Çeşmenin arka ve yan cephesindeki çimento harçlı moloz taş duvarlar sökülerek iki sıra tuğla hatıllı bir sıra moloz taş örgü ile yeniden örüldü. Tonozlu yapıdaki niteliksiz onarımlar ve sonradan açılan uygunsuz hazne kapısı kaldırılarak özgüne uygun şekilde onarımları yapıldı. Tonozlu yapının arka bölümünde araştırma kazısı yapılarak temel izlerine ulaşıldı ve bu doğrultuda duvar imalatları gerçekleştirildi. Statik olarak sorunlu olan üst örtüsü sağlamlaştırma yapılarak onarıldı. Restorasyonu tamamlanan çeşme suyuna kavuşturuldu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin