-A A+

Kapı Ağası İbrahim Ağa Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Seyyid Ömer Mahallesi'ndeki Kapı Ağası İbrahim Ağa Çeşmesi'nin restorasyon çalışmaları kapsamında çimento esaslı müdahaleler kaldırılarak derzler yenilendi, üst örtü taş kaplama çatı ile kapatıldı ve kurna kazı çalışmasıyla ortaya çıkarıldı.

1 Temmuz 2024
Kapı Ağası İbrahim Ağa Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Çeşme Mecitbey Sokağı üzerinde yer almaktadır. Sultan I. Mahmut’un kapı ağası İbrahim Ağa tarafından 1745 yılında yaptırılan çeşme hazneli olup dikdörtgen planlıdır. Çeşmenin mermer kaplı ön cephesinde yer alan ayna taşı natürmort motifleriyle süslü bir niş içerisine konumlandırılmış ve bitkisel motiflerle bezenmiştir. Niş içinde iki sütun iki satırlık bir kitabe ile ayna taşı üzerinde “Ve sekâhum rabbuhum şarâben tahûrâ” yazılı ikinci bir kitabe bulunmaktadır.

Restorasyon çalışmaları kapsamında çeşmenin cephelerinde bulunan çimento esaslı niteliksiz müdahaleler kaldırılarak derzler yenilendi, temizlik, tamamlama gibi plastik onarım ve sağlamlaştırma çalışmaları yapıldı. Üst örtü taş kaplama beşik çatı ile örtüldü, yol kotu hizasında kalan kurnası kazı çalışması yapılarak ortaya çıkarıldı. Çeşmenin ön cephesinde yer alan kitabe üzerinde zemin renklendirmesi ve altın varak çalışması yapılarak çeşme yeniden suyuna kavuşturuldu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin