-A A+

Karagümrük Meydan Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Hırka-i Şerif Mahallesi'nde bulunan Karagümrük Meydan Çeşmesi'nde bakım-onarım çalışmaları kapsamında temizlik işlemleri yapıldı.

29 Ocak 2024
Karagümrük Meydan Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Çeşme Hırka-i Şerif Mahallesi’nde, Karabulut Sokağı ile Karagümrük Meydanı Sokağı’nın kesiştiği köşede yer alıyor. Kitabesi olmadığından inşa tarihi ve yaptıranı hakkında bir bilgi bulunmuyor. Sivri kemerlerinden ve tepeliğindeki rumi palmetlerden çeşmenin 16. yüzyılda inşa edildiği söylenebiliyor. Tarihî haritalarda meydan çeşmesi olarak anılan eser, özgün yerinden alınarak hemen arkasındaki sokak köşesine taşındığı biliniyor. Günümüzde taşındığı bu alanda cephesi görülebiliyor. Kesme taş örgülü çeşmenin birbirinin tekrarı olan sivri kemerleri ve kemer içlerinde mermer ayna taşları ile ikişer adet tas yuvası bulunuyor. Her iki cephede de nişler üzerinde boş dikdörtgen kitabelikler yer alıyor. Kitabelikler üzerinde rumi süslemeler çeşmeyi boydan boya doluyor. Çeşme temizliği yapılarak suyuna kavuşturuldu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin