Kültürel Miras Yöneticileri, “Türk Dünyası Alan Yönetimine Yönelik Deneyim Paylaşım” Programı Kapsamında Fatih'te Bir Araya Geldi

"Türk Dünyası Alan Yönetimi Paylaşım” Programı kapsamında kültürel miras yöneticileri Fatih’te bir araya geldi. Program dahilinde Karasurları Millet Bahçesi, Hacı Evliya Çeşmesi, Bâlâ Süleyman Ağa Tekkesi ve Yedikule Hisarı'nda detaylı saha incelemeleri yapıldı.

26 Eylül 2024
Kültürel Miras Yöneticileri, “Türk Dünyası Alan Yönetimine Yönelik Deneyim Paylaşım” Programı Kapsamında Fatih te Bir Araya Geldi

Türk Kültür ve Miras Vakfı tarafından 23-27 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen "Türk Dünyası Alan Yönetimine Yönelik Deneyim Paylaşım" programı Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan gelen kültürel miras yöneticilerini İstanbul’da buluşturdu. Fatih Belediyesi kültürel mirasın korunması ve restorasyonu konusunda uzun yıllara dayanan deneyimlerini ve projelerini katılımcılarla paylaşarak uluslararası iş birliğini güçlendirdi.

Programın ikinci gününde Fatih Belediyesi'nin dünya mirası alanlarında yürüttüğü proje ve restorasyon çalışmaları ile coğrafi bilgi sistemleri üzerine hazırlanan sunumlar gerçekleştirildi. Bu sunumlarda belediyenin tarihî ve kültürel mirasın korunması konusundaki stratejik yaklaşımları detaylı olarak ele alındı. Özellikle dijital teknolojilerin kullanımı, restorasyon süreçlerinin hızlandırılması ve yönetim sürecinde sağladığı avantajlar katılımcılara aktarıldı. Coğrafi bilgi sistemleri ile tarihî yapıların dijital ortama taşınarak korunmasının sürdürülebilir miras yönetimi açısından ne kadar önemli olduğu vurgulandı.

Sunumlar sonrasında katılımcılar Fatih ilçesindeki bazı önemli kültürel miras alanlarını ziyaret etme fırsatı buldu. Karasurları Millet Bahçesi, Hacı Evliya Çeşmesi, Bâlâ Süleyman Ağa Tekkesi ve Yedikule Hisarı’nda gerçekleştirilen saha gezileri sırasında yapılan restorasyon ve koruma çalışmalarının nasıl uygulandığı yerinde incelendi. Yedikule Hisarı'nda sürdürülen kapsamlı restorasyon projeleri tarihî dokunun korunmasının yanı sıra alanın turizme kazandırılması amacıyla yapılan yenilikler hakkında katılımcılara bilgi verildi. Tarihî mekânların aslına uygun şekilde restore edilerek geleceğe taşınması için atılan adımlar büyük takdir topladı.

Fatih Belediyesi yetkilileri bu tür projelerin yalnızca kültürel mirasın korunması açısından değil, aynı zamanda bölgenin turizm potansiyelinin artırılmasında da kilit rol oynadığını belirtti. Yapılan restorasyon ve yenileme çalışmaları sayesinde bölgedeki tarihî eserlerin daha fazla ziyaretçiye ulaşmasının yanı sıra kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir altyapı oluşturuluyor.

Ziyaret edilen diğer bir önemli alan olan Karasurları Millet Bahçesi’nde Fatih Belediyesi tarafından hayata geçirilen çevre düzenleme ve peyzaj projeleri katılımcılara tanıtıldı. Tarihî surların çevresindeki yeşil alanların korunarak yeniden düzenlenmesi bölgeye hem estetik bir değer kazandırıyor hem de halkın kullanımına açık, kültürel ve sosyal etkinliklerin düzenlenebileceği alanlar oluşturuyor. Özellikle yeşil alanların korunarak tarihî yapılarla uyumlu bir şekilde tasarlanması katılımcı ülkelerden gelen yöneticilere ilham kaynağı oldu.

Programın diğer durağı olan Hacı Evliya Çeşmesi ve Bâlâ Süleyman Ağa Tekkesi’nde de benzer restorasyon ve koruma çalışmaları gerçekleştirildi. Fatih Belediyesi bu tür yapılar üzerinde yürüttüğü restorasyon projeleriyle tarihe tanıklık eden bu eserleri yeniden canlandırıyor ve ziyaretçilere açık hale getiriyor. Saha gezilerine katılan yöneticiler tarihî yapıları yerinde inceleyerek yapılan uygulamalar hakkında detaylı bilgiler aldı. Bu uygulamaların Türk dünyası ülkeleriyle benzer projelerde kullanılabileceği, iş birliği ve bilgi paylaşımı açısından önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Program kapsamında yapılan bu saha gezileri Türk dünyası ülkeleri arasında bilgi ve deneyim paylaşımının önemini bir kez daha ortaya koydu. Fatih Belediyesi’nin yürüttüğü başarılı restorasyon ve koruma projeleri uluslararası alanda da büyük takdir toplarken kültürel mirasın korunması konusunda iş birliğinin ve ortak projelerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekildi.

Türk Dünyası Alan Yönetimine Yönelik Deneyim Paylaşım Programı sadece deneyim paylaşımıyla sınırlı kalmayarak gelecekteki iş birliklerinin de temelini atmayı amaçlıyor. Bu tür etkinliklerin hem Türkiye’nin hem de diğer Türk dünyası ülkelerinin kültürel miras yönetimi alanındaki potansiyelini daha da ileriye taşıması bekleniyor. Fatih Belediyesi kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne sererken bu alandaki projeleriyle örnek teşkil etmeye devam ediyor.

Bu buluşma kültürel miras yönetiminde sınır ötesi iş birliklerinin ve bilgi paylaşımının ne denli önemli olduğunu gösterdi. Fatih Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı bu organizasyon Türk dünyası ülkeleriyle gerçekleştirilen ortak projelerin artarak devam edeceğini işaret ediyor.