-A A+

Kültürel Miraslarımızdan Biri Olan Süleymaniye İşi, Fatih Belediyesi Bünyesindeki KARINCA Atölyesi'nde Yeniden Hayat Buluyor

Bezeme sanatının incisi Süleymaniye İşi, geleneksel el sanatlarımızı yaşatma amacıyla Fatih Belediyesi bünyesindeki KARINCA Atölyesi tarafından sınırlı sayıda yeniden üretiliyor. Tarih ve sanatı buluşturan bu nadide parçalar geçmişin zarafetini günümüze taşıyor.

10 Temmuz 2024
Kültürel Miraslarımızdan Biri Olan Süleymaniye İşi, Fatih Belediyesi Bünyesindeki KARINCA Atölyesi nde Yeniden Hayat Buluyor

18. yüzyılda Süleymaniye'deki atölyelerde üretilen ve adını bu bölgeden alan Süleymaniye İşi Osmanlı bezeme sanatının nadide örneklerinden biridir. Altın, gümüş ve elektrolize has bakır üzerine Viyana mine işçiliği örnek alınarak yapılan bu sanat dönemin ustaları tarafından sahan, sakızlık, fincan zarfı ve enfiye kutusu gibi çeşitli objelerde kullanılmıştır. 19. yüzyılın sonlarına kadar çiçek bezemeleri ve canlı renkleriyle dikkat çeken Süleymaniye İşi zamanla unutulmaya yüz tutmuştur. Ancak uzun araştırmalar ve titiz çalışmalar sonucunda Fatih Belediyesi bünyesindeki KARINCA Atölyesi bu geleneksel el sanatını yeniden canlandırmayı başardı. Mine sanatçısı Berna Turancı ve Kalemkâr Hakan Uğur tarafından sınırlı sayıda üretilen eserler Süleymaniye İşi'nin ihtişamını günümüze taşıyor. KARINCA Atölyesi'nde ilk uygulaması yapılan kapaklı bakır sahanın tepeliği orijinaline uygun olarak kum döküm tekniğiyle, pirinç üzeri 24 ayar has altın kullanılarak kozalak formunda tasarlandı. Bakır sahanın üzerine elde uygulanan mine tozu ise cam görünümünü 900 derecede fırınlanarak kazanmıştır.

Fatih Belediyesi'nin kültürel mirası yaşatma çabalarının bir parçası olan bu özel eserler Süleymaniye İşi'nin mirasını canlandırmakla kalmayacak, aynı zamanda gelecek nesiller için de ilham kaynağı olacaktır. Bu çalışmalar Osmanlı'nın zarif bezeme sanatını yaşatarak kültürel mirasımıza sahip çıkmanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin