-A A+

Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Cami İbadete Açılıyor

Projesi Fatih Belediyesi, yapımı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Cami, bu Cuma namazı ile birlikte ibadete açılıyor.

21 Mart 2019
Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Cami İbadete Açılıyor

Akşemsettin Mahallesi Kocasinan Caddesi üzerinde yer alan Parmakkapı Kadıasker (Kazasker) Mehmet Efendi Cami, Vatan Caddesi’nin yapımı sırasında yapılan imar çalışmalarında kaldırıldı ve daha sonra hayırsever vatandaşlar tarafından yeniden yapıldı. Ancak 2013 yılında depreme dayanıksız olduğu için yıkılan Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Cami, Fatih Belediyesi’nin projelendirmesi sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden yapılarak ibadete açılıyor. Projesi Fatih Belediyesi, yapımı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Cami, bu Cuma namazı ile birlikte ibadete açılıyor.

1453 yılında Kazasker (Kadıasker) Mehmet Efendi tarafından yaptırılan ve 1766 yılında bir deprem sonucu yıkılan mescidin yerine aynı yıl Mustafa Ağa tarafından yaptırılan ve 1918 yılında çıkan bir yangın sonucu tamamen tahrip olan mescide ait olduğu tahmin edilmektedir. Daha sonra bu mescid Vatan Caddesi yapımı sırasında kaldırılmasının ardından hayırsever vatandaşlar tarafından 1960 yılından sonra yenide yapıldı. 1999 depreminde almış olduğu hasar ve genel statik durumundan dolayı 2013 yılında depreme dayanıksız raporu alarak, belediye tarafından yıkıldı. Fatih Belediyesi tarafından geleneksel Osmanlı mimari izlerini taşıyarak tasarlanan cami, çevresindeki kamu yapılarının ve halkın ibadet ihtiyacına karşılık verebilecek büyüklükte ve konumda yapılması için planlandı. Hazırlanan projenin kurul onayının ardından Cami, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaası gerçekleştirildi. Caminin avlusunda, mihrabında ve minberinde Marmara Mermeri kullanılanılırken, minberde ahşap bir vaaz kürsüsü ile ahşap müezzin kürsüsü yer almaktadır. Ayrıca Cami’nin içerisinde tamamen kendine özgü bir kalemişi uygulaması yapıldı. Aynı anda yaklaşık 1200 kişinin ibadet edebileceği Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Cami, bu Cuma namazıyla birlikte ibadete açılıyor.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin