-A A+

Piristû Kadın Çeşmesi Suyuna Kavuşturuldu

Piristû Kadın Çeşmesi restorasyonu kapsamında detaylı temizlik ve güçlendirme çalışmaları gerçekleştirildi. Çeşmeye su tesisatı bağlanarak yeniden işlevsel hale getirildi.

27 Kasım 2023
Piristû Kadın Çeşmesi Suyuna Kavuşturuldu

Piristû Kadın Çeşmesi Mevlanakapı Mahallesi’nde, Bâlâ Süleyman Ağa Külliyesi Camii karşısında yer alıyor. Piristû Kadın Efendi tarafından 1896 yılında külliyenin ilk banisi olan Bâlâ Süleyman Ağa Hazretleri’nin ruhu için yaptırılmıştır. Çeşme yapıldığı dönemde tekkenin derviş odaları olarak hizmet veren ancak günümüzde ilkokul binası olarak kullanılan yapının sol köşesine yerleştirilmiştir. Kabartmalarla süslü kitabeli bir ayna taşından ve önüne yerleştirilmiş kurna ve iki yalak kısımdan oluşmaktadır. Çeşmenin mermer yüzeyleri uygun kimyasal ve mekanik yöntemlerle temizlendi, gerekli güçlendirme çalışmaları yapılarak kitabesi varaklandı. Yapının toprak ile doldurulmuş olan kurna ve yalak kısımları gün yüzüne çıkarıldı, kayıp olan parçaları özgün malzeme ile tamamlandı. Su tesisatı bağlanılarak çeşme suyla buluşturuldu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
BaÅŸkan Instagram BaÅŸkan X BaÅŸkan Facebook BaÅŸkan YouTube BaÅŸkan Telegram BaÅŸkan WebBaÅŸkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin