-A A+

Saliha Sultan Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Saliha Sultan Çeşmesi'nde onarım çalışmaları kapsamında bitki ve yüzey temizliği, uygun mekanik ve kimyasal yöntemlerle gerçekleştirildi. Ayrıca taşların derzleri yenilenerek çeşmenin bütünlüğü sağlandı ve plastik onarımları tamamlandı.

18 Mart 2024
Saliha Sultan Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Saliha Sultan Çeşmesi, Yedi Emirler Çeşmesi Sokağı ile Silivrikapı Caddesi’nin kesişiminde yer alıyor. Çeşme I. Mahmud’un annesi Saliha Sultan tarafından 1726 yılında yaptırıldığı biliniyor. Üç yüzlü olarak tasarlanan çeşmenin köşeleri kum saatli sütunçelerle yumuşatılarak yan cephelerine de iki adet mermer rumi taçlı küçük çeşme yerleştirilmiştir. Kesme küfeki taştan inşa edilen çeşmenin sivri kemerli sade ön cephesinde mermer ayna taşı ve inşa kitabesi dikkat çekiyor. Haznesi alemli bir kubbe ile örtülmüştür.

Onarım kapsamında çeşmede uygun mekanik ve kimyasal yöntemlerle bitki ve yüzey temizliği yapıldı; taşların derzleri yenilenerek gerekli yerler bütünlendi, plastik onarımları tamamlandı. Günümüzde kaybolmuş olan ahşap saçağın metal kancalarına korozyon temizliği sonrası boya uygulandı. Kitabelerinde zemin renklendirmesi ve altın varak çalışması tamamlandı.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin