-A A+

Seyyid Ali Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Atikali Mahallesi’ndeki Seyyid Ali Çeşmesi’nin restorasyonunda özgün mermer ayna taşı ve kurnası temizlenip onarıldı, eksik sekiler aslına uygun olarak yeniden imal edildi.

29 Ağustos 2024
Seyyid Ali Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Çeşme, Beyceğiz Fırını Sokağı’nda, Şeyh Hamza Tekkesi haziresinin yanında yer almaktadır. 1702 yılında Seyyid Ali Efendi tarafından kesme taşla, sivri kemerli olarak inşa ettirilmiştir. Duvar çeşmesinin sivri kemerinin üzerinde dört satırlık bir kitabe bulunmaktadır.

Restorasyon çalışması kapsamında zamanla yol seviyesi altında kalan kısım özenle yapılan araştırma kazısıyla ortaya çıkarıldı. Yapıyı zemin seviyesine yükseltmek amacıyla taşlar numaralandırılarak söküldü ve yeniden yerleştirildi. Cephelerde bütünleme ve derz onarımları gerçekleştirildi. Çeşmenin özgün mermer ayna taşı ve kurnası mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizlenip onarıldı, günümüze ulaşmayan sekiler aslına uygun şekilde yeniden imal edildi. Tesisat imalatları tamamlanan çeşme tekrar suyuna kavuşturuldu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin