Silivrikapı FANÇO'dan Miniklerimize Sanat Dolu Atölye: Karton Bardaklardan Sepetler

Silivrikapı Çocuk Kütüphanesi’nde düzenlenen “Karton Bardaktan Sepet Yapımı” Atölyesi çocuklarımızın yaratıcılık ve el becerilerini geliştirerek sosyal etkileşimlerini güçlendirdi.

21 Ekim 2024
Silivrikapı FANÇO dan Miniklerimize Sanat Dolu Atölye: Karton Bardaklardan Sepetler

Fatih Belediyesi Kütüphaneler Birimi’nin organize ettiği el sanatları atölyeleri kapsamında Silivrikapı Çocuk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen “Karton Bardaktan Sepet Yapımı” etkinliği çocukların yaratıcılıklarını ortaya çıkararak el becerilerini geliştirdi. Atölye çocukların eğlenirken üretmelerine olanak tanıyan bir öğrenme deneyimi sundu.

Çocuklar atölye boyunca basit bir karton bardağı çeşitli tekniklerle sepet haline getirdi. Etkinliğin ilk aşamasında bardakların etrafı çift taraflı bant ile kaplandı ve ardından jüt ip ile dikkatlice sarıldı. Bu sayede sepetin gövdesi oluşturulmuş oldu. Ardından bardağın üst kısmı kesilerek kenarları jüt ip ile kaplandı ve sap şekli verildi. Son olarak çocuklar kendi zevklerine göre hazır fiyonklar ile sepetleri süsleyerek atölyeyi tamamladılar.

Atölyeye katılan çocuklar hem ellerini kullanarak üretmenin hem de yarattıkları eserlere kendi tarzlarını katmanın keyfini yaşadı. Karton bardak gibi günlük bir objenin yaratıcılık ve el becerisiyle nasıl işlevsel bir sanat eserine dönüştüğüne tanık olan çocuklar el sanatları konusunda önemli bir adım attı. Bu tür etkinlikler çocukların el-göz koordinasyonunu, ince motor becerilerini ve estetik algılarını geliştirmelerine katkı sağlıyor. Ayrıca grup olarak yapılan bu etkinlikler çocukların sosyal etkileşimlerini de güçlendiriyor ve birlikte üretme kültürünü teşvik ediyor.

Silivrikapı Çocuk Kütüphanesi, sadece kitap okuma alanı olmaktan öte çocuklara yönelik yaratıcı etkinliklerle dolu bir merkez haline gelmiş durumda. Fatih Belediyesi Kütüphaneler Birimi çocukların gelişimine katkı sağlayan çeşitli el sanatları atölyeleri düzenleyerek kütüphaneleri sosyal, kültürel ve eğitim odaklı mekanlara dönüştürme amacında. Bu etkinlikler çocukların kütüphaneye olan ilgisini artırırken kitaplarla dolu bir ortamda yaratıcı etkinliklerle tanışmalarına olanak sağlıyor.

Belediye yetkilileri bu tür etkinliklerin sadece çocuklar için değil, ebeveynler ve öğretmenler için de önemli bir kazanım olduğunu belirtiyor. Aileler çocuklarının yaratıcılıklarını nasıl kullandığını görmekten memnun olurken çocuklar da el becerilerini sergileme fırsatı buluyor. Kütüphanelerde düzenlenen bu tür faaliyetler çocukların hem akademik hem de sosyal gelişimlerine katkı sağlıyor. Çeşitli yaş gruplarına hitap eden farklı el sanatları atölyeleriyle çocukların farklı malzemeleri kullanarak üretim yapmayı öğrenmeleri teşvik ediliyor.

Bu etkinlikler aynı zamanda çocukların doğayı ve çevreyi daha iyi anlamalarına da katkıda bulunuyor. Geri dönüşüm temalı çalışmalarda günlük hayatta sıkça kullanılan malzemelerin farklı şekillerde değerlendirilebileceğini keşfeden çocuklar çevre bilinci kazanmaya başlıyor. Silivrikapı Çocuk Kütüphanesi’nde düzenlenen atölye çalışmaları çocukların yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmenin yanı sıra sorumluluk duygusu aşılayan ve geleceğe dair farkındalık oluşturan önemli bir eğitim aracı olarak değerlendiriliyor.

Bu tür etkinliklerle kütüphaneler sadece kitap okuma alanı olmaktan çıkarak çocukların sosyal, sanatsal ve kültürel gelişimlerini destekleyen çok yönlü öğrenme merkezlerine dönüşmeye devam ediyor.