-A A+

Srebrenitsa Soykırımı'nın 29. Yılı Anısına Cerrahpaşa ve Fatih Merkez Kütüphanelerinde Fotoğraf Sergisi Düzenleniyor

Cerrahpaşa ve Fatih Merkez kütüphanelerinde Srebrenitsa Soykırımı'nın 29. yılı anısına Boşnak fotoğrafçı Velija Hasanbegović'in eserlerinden oluşan bir sergi düzenleniyor. Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) ve Türkiye'deki belediyelerin iş birliğiyle gerçekleştirilen bu sergiye tüm halkımız davetlidir.

11 Temmuz 2024
Srebrenitsa Soykırımı nın 29. Yılı Anısına Cerrahpaşa ve Fatih Merkez Kütüphanelerinde Fotoğraf Sergisi Düzenleniyor

11-17 Temmuz tarihleri arasında Srebrenitsa Soykırımı'nın 29. yılı anısına düzenlenen fotoğraf sergisi Cerrahpaşa ve Fatih Merkez kütüphanelerinde ziyaretçilerini bekliyor. Sergide Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te yaşanan ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da gerçekleşen en büyük soykırımın izlerini taşıyan fotoğraflar yer alıyor.

Srebrenitsa: Güvenli Bölgeden Soykırıma

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "güvenli bölge" ilan edilmişti. Ancak 11 Temmuz 1995'te Sırp komutan Ratko Mladiç komutasındaki birliklerin Srebrenitsa'ya girmesiyle masum Boşnak siviller BM tarafından Sırp güçlerine teslim edildi. "Bosna Kasabı" olarak bilinen Mladiç, o gün Müslüman Boşnak halkına yönelik soykırım başlattı ve sadece birkaç gün içinde en az 8 bin 372 Boşnak katledildi. Kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere siviller akılalmaz işkencelere maruz kaldı, tecavüze uğradı ve öldürüldü. Sırplar öldürdükleri masum sivillerin cesetlerini tek bir mezara gömmeyerek farklı yerlerdeki toplu mezarlara dağıttı. Bugün bile birçok aile yakınlarının sadece birkaç kemiğini bulup defnedebilmiş durumda.

Adalet Arayışı: Srebrenitsa'nın Soykırım Olarak Tanınması

Srebrenitsa'da yaşananlar Lahey'deki uluslararası mahkeme tarafından "soykırım" olarak kabul edilmiştir. Boşnak kurban yakınları ve evlatlarını kaybetmiş anneler yaşananların "soykırım" olarak kabul edilmesi için yıllarca adalet mücadelesi vermiştir.

Velija Hasanbegović: Bir Tanığın Gözünden Soykırım

Sergideki fotoğraflar Boşnak fotoğrafçı Velija Hasanbegović'e aittir. Hasanbegović, 1992 yılında henüz 16 yaşındayken Drina Nehri kıyısında Sırp güçleri tarafından kurşuna dizilmiş, son anda nehre atlayıp yüzerek hayatta kalmayı başarmıştır. Bu nedenle Hasanbegović'in eserleri Srebrenitsa'daki soykırımı anlama açısından ayrı bir önem taşımaktadır.

Serginin Düzenlenmesi ve Destekçileri

Bu sergi Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Bosna Hersek ve Türkiye'deki belediyeler iş birliğinde gerçekleştirilmektedir. UID Bosna Hersek Başkanı Emine Şeçeroviç Kaşlı, sergiye verdikleri destek ve gösterdikleri hassasiyetten dolayı Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’a teşekkür etti.

Herkesi 11-17 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan bu anlamlı sergiye davet ediyoruz.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin