-A A+

Tepedelen Çeşmesi Restorasyon Çalışmalarıyla Yeniden Suyuna Kavuştu

Cibali Mahallesi’nde bulunan Tepedelen Çeşmesi, restorasyon çalışmaları kapsamında derz onarımları yapılarak ve eksik bölümler taş-tuğla bütünlemeleri ile tamamlanarak yenilendi.

28 Mayıs 2024
Tepedelen Çeşmesi Restorasyon Çalışmalarıyla Yeniden Suyuna Kavuştu

Cibali Mahallesi'nde yer alan ve yapılış tarihi bilinmeyen Tepedelen Çeşmesi, kapsamlı restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden suyla buluştu. Tepedelen Aralığı üzerinde bulunan bu tarihî çeşmenin kitabesi olmadığı için inşa tarihi ve yaptıranı hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Kare planlı ve hazneli olan Tepedelen Çeşmesi, almaşık duvar örgüsüne sahip olup, iki cephesi bulunuyor. Bir cephesi sivri kemerli olup, tepe noktasında çiçek motifli bir rozet ile süslenmiş durumda. Diğer cephesi ise sade, dikdörtgen görünümlü bir ayna taşına sahip.

Restorasyon çalışmaları kapsamında, çeşmede yapılan niteliksiz müdahaleler temizlendi. Bitki ve yüzey temizliği sonrasında, derz onarımları yapıldı ve eksik bölümler taş-tuğla bütünlemeleri ile tamamlandı. Kaldırım kotu altında kalan özgün kurna ve ayna taşı açığa çıkarıldı ve mevcut olmayan oturma sekileri yeniden imal edildi. Çatısı da onarılan çeşmenin çevre düzenleme çalışmaları tamamlanarak çeşme tekrar işlevsel hale getirildi.

Bu çalışmaların ardından Tepedelen Çeşmesi, hem mahalle sakinleri hem de ziyaretçiler için tarihî ve kültürel bir değer olarak yeniden suyuna kavuştu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin