-A A+

Üç Gözlü Mehmed Efendi Türbesi ve Haziresi Restore Edildi

Üç Gözlü Mehmed Efendi Kabri ve Haziresi restorasyonu kapsamında muhdes yapılar kaldırıldı, moloz taş duvar üzerine küfeki harpuşta ile demir korkuluklar yapıldı, mezar taşları temizlendi ve çevre düzenlemesi tamamlandı.

15 Temmuz 2024
Üç Gözlü Mehmed Efendi Türbesi ve Haziresi Restore Edildi

Sümbül Efendi Mahallesi’nde yer alan Üç Gözlü Mehmed Efendi Kabri ve Haziresi’nde 3 adet kitabeli ve 2 adet kitabesiz mezar taşı bulunmaktadır. Bu mezar taşlarından biri ni'mel-ceyş (İstanbul’un fethine katılan asker) olan Şeyh Mehmed Efendi’ye aittir.

Bir rivayete göre Şeyh Mehmed Efendi’nin İstanbul kuşatmasında olup bitenleri Fatih Sultan Mehmed’e gönül gözüyle haber verdiği ve bu sebeple “Üç Gözlü” veya “Tek Gözlü” olarak anıldığı söylenmektedir. Diğer bir mezar taşında ise Mısri Hacı Osman Ağa’nın ismi geçmektedir; ancak burada medfun olduğuna dair net bir bilgi yoktur. Hacı Osman Ağa, kabri ihya eden bir hayırseverdir.

Restorasyon çalışmasında muhdes yapılar kaldırılarak moloz taş duvar üzerine küfeki harpuşta ile demir korkuluk imalatı tamamlandı. Mevcut mezar taşları uygun tekniklerle temizlendi ve son olarak zemin ile çevre düzenlemesi tamamlandı.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin