-A A+

Vali Yerlikaya ile Başkan Turan Ayasofya Camii Açılışıyla İlgili Bilgilendirmede Bulundu

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, 24 Temmuz’da kılınacak Cuma namazı ile 86 yıl sonra yeniden ibadete açılacak olan Ayasofya-i Kebir Camii’nin açılış hazırlıklarıyla ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi.

23 Temmuz 2020
Vali Yerlikaya ile Başkan Turan Ayasofya Camii Açılışıyla İlgili Bilgilendirmede Bulundu

Vali Yerlikaya Ayasofya Cami önünde yapılan açıklamada vatandaşların gelirken yanlarında maske, seccade, sabır ve anlayış getirmelerini rica eden Vali Yerlikaya bugünden itibaren alınacak önlemleri basın mensuplarıyla paylaştı.

Açılışla İlgili Alınan Önlem ve Yapılan Düzenlemeler Şu Şekilde

  • Salgın nedeniyle misafirler için Ayasofya Camii ve çevresinde kadınlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Bu alanlar; erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi. Kadınlar için ise Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi. Namaz kılınacak alanlara 3 ana istikametten gelinecek. Bunlar; Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı. Namaz alanlarına girişler 11 ayrı kontrol noktasında polislerce arama yapıldıktan sonra sağlanacak. Kontrol noktalarında geçişin hızlı ve kolay yapılabilmesi için misafirlerin, yanlarında el ve sırt çantaları getirmemeleri rica ediliyor.
  • Fatih Belediyesi tarafından salgın önlemleri nedeniyle namaz kılınacak alanlarda saf düzeni işaretlemesi, bu akşam saat 20.00'de başlayacak ve sabah saatlerine kadar tamamlanacak. Namaz kılınacak alanlara, misafirlerimizin girişleri yarın, yani Cuma günü sabah saat 10.00'dan itibaren başlayacak.
  • Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılacak. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1'i helikopter ambulans olmak üzere, toplam 101 ambulans görev yapacak.
  • Ayasofya Camii'nin açılışı nedeniyle, Tarihi Yarımada’da, Atatürk Bulvarı Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nden, Tarihi Yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü 23 Temmuz, yani bugün saat 20.00'den itibaren trafiğe kapatılacak. Bu kapsamda Kennedy, Reşadiye, Ragıp Gümüşpala Caddeleri de aynı saatler arasında trafiğe kapalı olacak. Bu alanda var olan araçların, tarihi Yarımada'dan çıkışına da saat 24.00'e kadar izin verilecek. Avrasya Tüneli açık olacak, deniz, Metro ve Marmaray seferleri devam edecek.
  • Tramvay seferleri devam edecek, sadece Beyazıt- Eminönü durakları arasında, perşembe günü, yani bugün saat 20.00'den, pazartesi sabah saat 06.00'ya kadar sefer yapılmayacaktır.
  • İl dışından otobüsle gelen misafirler için Yenikapı Etkinlik Alanı park yeri olarak tahsis edildi. Otobüslerden inen misafirler; İETT'nin tahsis ettiği otobüslerle gün boyu, Çatladıkapı'ya kadar ücretsiz taşınacak ve buradan, namaz kılınacak alanlara kadar, yaklaşık 200 metrelik mesafeye, yürüyerek ulaşacaklar. Müftülük görevlileri, namaz kılınacak alanlarda vatandaşlara devamlı surette yardımcı olacak.
  • Basın mensupları için Fatih Belediyesi Cankurtaran Sosyal Tesisleri araç park yeri olarak tahsis edildi. Ayasofya Camii'nin açılışı nedeniyle belirlenen ulaşım güzergâhları ve sağlık noktalarını gösteren detaylı bilgiler, Valiliğin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından yayınlandı.

Ayasofya Camii Sabaha Kadar Açık Olacak

Vali Yerlikaya bilgilendirmelerin ardından; "Ayasofya Camimiz sabaha kadar açık olacak. Bunun için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Bütün kurumlarımızla birlikte, görevimizin başında ve sahada olacağız inşallah. Valiliğimizin koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyemiz, Emniyet Müdürlüğümüz, Müftülüğümüz, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, Sağlık Müdürlüğümüz ve daha pek çok kurumumuz var. Emeği geçen, gayreti olan bütün kurumlarımıza ve görev alan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Açıklamaların ardından Vali Ali Yerlikaya, Başkan M. Ergün Turan ve beraberindekiler Ayasofya Camii'ne girerek hazırlıklarla ilgili incelemelerde bulundu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin