-A A+

Yakup Kethüda Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Karagümrük Mahallesi'nde bulunan Yakup Kethüda Çeşmesi'nin restorasyonu kapsamında yüzey kirlilikleri temizlendi, tonoz onarıldı ve alaturka örtülü çatı inşa edildi.

11 Haziran 2024
Yakup Kethüda Çeşmesi Suyuna Kavuştu

Çeşme Sarmaşık Sokağı ile Niyazi Mısri Sokağı'nın kesiştiği köşede yer almaktadır. Kitabesi bulunmayan çeşmenin bânisi ve yapım tarihi hakkında bilgi bulunmamaktadır. Yakup Kethüda Çeşmesi, Sofalı Çeşme ve Sarmaşık Çeşmesi adıyla da bilinmektedir.

Osmanlı Dönemi klasik üslupta inşa edilen çeşmenin ön yüzü kesme taş, hazne bölümü ise almaşık duvar örgülüdür. Çeşmenin ön cephesinde bir sivri kemer içerisinde alınan mermer ayna taşı bulunmaktadır. Çeşmenin mermer kurnası günümüze ulaşmamıştır.

Geçtiğimiz yıllarda önleyici koruma çalışmaları kapsamında çeşmenin üst örtüsüne yerleşmiş olan bitkiler temizlendi. Yapılan restorasyon çalışmaları çerçevesinde çeşme haznesine dağılmış olan bitki kökleri yapıdan uzaklaştırıldı. Çeşme cephelerinde bulunan yüzey kirlilikleri ve niteliksiz malzemeler uygun kimyasal ve mekanik yöntemlerle itinalı bir şekilde temizlendi. Odunsu bitkiler sebebiyle dağılmak üzere olan hazne üzerindeki tonoz onarıldı ve arşiv fotoğraflarında görülen saçak detayları ile birlikte alaturka örtülü çatı inşa edildi.

Çeşmenin eksik kurna bölümleri ve duvarları uygun malzeme ve tekniklerle tamamlanarak çeşme suyuna kavuşturuldu.

https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65 https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/fabim/65
Başkan Instagram Başkan X Başkan Facebook Başkan YouTube Başkan Telegram Başkan WebBaşkan Web

Warning

Reading cannot be initiated since there is no Turkish language support. You can add Turkish language support to your device from the settings section.

Şimdi konuşabilirsiniz Sizi dinliyorum... Anlaşılmadı. Tekrar Deneyin