Yedikule Hisarı'nda Bilim ve Gözlem Etkinliği: Öğrencilerimiz Güneş'in Sırlarını Keşfediyor

Fatih Belediyesi'nin Bilim Fatih programı kapsamında gerçekleştirilen Güneş gözlemi etkinliği öğrencilerimizin bilime olan ilgisini artırırken tarihî Yedikule Hisarı'nda keyifli bir deneyim sundu.

6 Eylül 2024
Yedikule Hisarı nda Bilim ve Gözlem Etkinliği: Öğrencilerimiz Güneş in Sırlarını Keşfediyor

Fatih Belediyesi’nin Bilim Fatih programı kapsamında İstanbul’un tarihî mekanlarından Yedikule Hisarı’nda gerçekleştirilen Güneş gözlemi etkinliği öğrencilerimizin bilime olan merakını artıran anlamlı bir buluşmaya dönüştü. Tarihî atmosferin etkisiyle öğrenciler hem Güneş’in hareketlerini gözlemleme fırsatı yakaladı hem de bilimsel bilgilerini yerinde öğrenerek pekiştirdi.

Bilim ve Tarih Bir Arada: Güneş Gözlemi Etkinliği

Bilim Fatih eğitmenleri etkinlikte Güneş’in yapısı ve Dünya üzerindeki etkilerini detaylı şekilde anlattı. Güneş lekeleri, ışınlarının fiziksel özellikleri ve bu ışınların Dünya üzerindeki etkileri ele alındı. Öğrenciler Güneş’in yüzeyindeki hareketleri yakından inceleme fırsatı buldu. Bu deneyim gençlerin astronomiye ve bilime ilgisini artırdı.

Etkinlikte Güneş’in yaşamımızdaki rolü atölye çalışmalarıyla somut hale getirildi. Sunumlarda Güneş’in sadece bir ışık ve ısı kaynağı olmadığı, ultraviyole ışınlarının sağlık açısından da dikkat edilmesi gereken bir unsur olduğu vurgulandı. Zararlı etkilerinden korunma yöntemleri hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Atölyelerle Bilimsel Merak

Güneş gözlemi etkinliği çeşitli atölye çalışmalarıyla da zenginleşti. Özellikle Güneş saati yapımı atölyesi geçmişte uygarlıkların Güneş’i zaman belirlemek için nasıl kullandıklarını öğrencilere gösterdi. Kendi yaptıkları Güneş saatleriyle bilimsel ve tarihî bilgilerini pratiğe döktüler. Bu atölye Güneş’in günlük yaşam üzerindeki etkisini daha iyi anlamalarını sağladı.

Atölyede ayrıca öğrenciler bilimsel gelişmelerin geçmişten bugüne nasıl şekillendiğini keşfettiler. Güneş saatlerinin işleyişi üzerinden verilen eğitim teorik bilgi ile pratiğin buluştuğu noktayı deneyimlemelerine olanak tanıdı.

Güneş’in Zararlarına Dair Bilgilendirme

Etkinliğin önemli bir kısmı Güneş’in zararlı etkileri konusunda yapılan bilgilendirme sunumlarıydı. Güneş’in ultraviyole ışınlarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ve korunma yöntemleri uzmanlar tarafından detaylı şekilde aktarıldı. Özellikle yaz aylarında Güneş’in zararlı etkilerinden korunma yolları üzerinde duruldu.

Bu sunumlar gençlerin Güneş’in sadece faydalı bir güç değil, aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir doğal unsur olduğunu kavramalarına yardımcı oldu.

Tarihî Atmosferde Bilimsel Farkındalık

Yedikule Hisarı’nın tarihî dokusu bu bilimsel etkinliğe farklı bir anlam kattı. Öğrenciler yalnızca bilim öğrenmekle kalmadı, aynı zamanda geçmiş ve gelecek arasında bir köprü kurma imkanı buldu. Tarihî bir mekânda gerçekleştirilen bu etkinlik bilimsel bilgiye olan ilgiyi artırdı ve gençlerin bilime farklı bir bakış açısı kazanmalarını sağladı.

Bilim Fatih ile Gençlere İlham

Fatih Belediyesi’nin Bilim Fatih programı gençlerin bilimle yakın bir ilişki kurmasına olanak tanıyarak onları bilimsel araştırmalara yönlendiriyor. Yedikule Hisarı’nda gerçekleştirilen Güneş gözlemi etkinliği bilimin günlük hayatta da ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi. Bu tür etkinlikler geleceğin bilim insanlarını yetiştirme sürecine büyük katkı sağlıyor.

Fatih Belediyesi bilimin ışığında yeni ufuklar açmayı sürdürüyor.