Haberler
Yolgeçen Camii ve Çeşmesi Restorasyon Çalışmaları Tamamlandı
Yolgeçen Camii ve yanındaki tarihî çeşme restorasyon çalışmalarıyla ihya edilerek yeniden ibadete açıldı. Çevre düzenlemesi ve çeşmenin onarımı tamamlanan yapı vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu. Caminin tamir ve ihyasına yönelik çalışmalar 2022 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol doğrultusunda bir hayırseverin katkılarıyla gerçekleştirildi.
3 Ekim 2024Yolgeçen Camii, Defterhâne-i Âmire Emini Ömer Efendi tarafından 1554 yılında inşa edilmiş olup Ömer Efendi Mescid-i Şerîfi vakfiyesine kayıtlıdır. Zamanla bakımsız kalan ve metruk duruma düşen mescit Defterhâne-i Âmire Emini Yahya Efendi tarafından tamir ettirilmiş ve Yahya Efendi Mescidi olarak da anılmaya başlanmıştır.
18. yüzyılda yaşanan deprem ve yangınlar nedeniyle tekrar harap duruma gelen mescit 1801 yılında Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Valide Sultan’ın Çaşnigir ustası Hümaşah Kadın’ın vasiyetiyle yeniden inşa edilmiştir. Bir asır sonra Aksaray yangınında tamamen kullanılamaz hale gelen mescit kadro dışı bırakılmış ve yıkıma terk edilmiştir. Caminin tamir ve ihya çalışmaları 2022 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan bir protokolle bir hayırsever tarafından gerçekleştirilmiştir.
Caminin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan çevre düzenlemesi ıslak hacim ve zemin döşeme çalışmaları Belediyemiz tarafından 2024 yılında tamamlanmıştır. Caminin hemen yanında yer alan ve aynı dönemde inşa edildiği düşünülen çeşmenin onarımı da bu kapsamda yürütülmüştür.
Çeşme; hazneli, sivri kemerli olup ön yüzü kesme taş örgülü, yan yüzleri taş-tuğla almaşık örgülüdür. Cephe yüzeylerindeki bitkilenmeler ve kirlenmeler mekanik yöntemlerle temizlenmiş, çimento esaslı niteliksiz müdahaleler cepheden uzaklaştırılmıştır. Zamanla taş yüzeylerde oluşan kayıplar plastik onarım tekniği ile onarılmış ve tonozlu örtü yonu taşı ile kaplanmıştır. Çeşmenin temiz ve atık su tesisatları yenilenmiş, çeşme yeniden suyuna kavuşturulmuştur.
Yolgeçen Camii (Yahya Efendi Mescidi) ve çeşmesi yaklaşık bir asır sonra yeniden ihya edilerek ibadete açılmış ve halkın hizmetine sunulmuştur.