Hangi Hizmeti Nasıl Alırım?
Nikah İşlemleri
Evlilik (Nikah) İçin Sağlık Raporu Almak Zorunda mıyım?
Evlilik (nikah) için sağlık raporu almak zorundasınız. Bu konuya dair yasal açıklama Medeni Kanunun 136. maddesinde bahsedilmiş olup, evliliğe engel bir hastalığınızın olup, olmadığını hekim raporu ile belgelemeniz gereklidir.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Evlilik için sağlık raporu nereden alınır konusunda Bakanlık Makamının açıklamaları şu şekildedir:
- Bu raporu vermeye sadece Aile Sağlığı Merkezleri yetkilidir. Her durumda nikâh işlemi için aile hekiminizden bu raporu almak ya da herhangi bir hastaneden aldığınız raporu aile hekiminize onaylatmak zorundasınız.
- Devlet Hastaneleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ya da Özel Hastanelerden doğrudan bu raporu alamazsınız. Ancak hastanelerde yaptıracağınız kan ve diğer tetkiklerle Aile Hekiminize başvurabilirsiniz.
Nikâh İçin Sağlık Raporunu Devlet Hastanesinden Alabilir miyim?
Hayır alamazsınız. Bu raporu vermek için sadece Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli Aile Hekimleri yetkilendirilmiştir. Ancak Aile hekiminize gitmeden önce teşekküllü bir hastaneden birçok kan tahlili ve diğer tetkikleri yaptırarak Aile Hekiminize gitmenizi tavsiye ederiz. Böylelikle zaman kaybı yaşamamış olursunuz.
Özel Hastanelerden Evlilik Sağlık Raporu Alınır mı?
Özel hastaneler nikâh işlemi için sağlık raporu vermeye yetkili değildir. Ancak özel bir hastanede birçok tahlil ve tetkiki yaptırarak Aile Hekiminize götürerek Aile Hekiminizden sağlık raporu alabilirsiniz. Yani her durumda aile hekiminize gitmek zorundasınız.
Özel Hastaneden Ya da Devlet Hastanesinden Yaptıracağım Testleri Aile Hekimim Kabul Eder mi?
Evlilik için sağlık raporunu vermeye sadece aile hekimleri yetkilidir. Özel hastaneden ya da devlet hastanesinden yaptıracağınız tetkikleri aile hekiminize sunduğunuz da bu tetkikleri aile hekimi kabul etmek zorunda değildir. Bu tamamen Aile Hekiminizin takdirindedir. Talep etmesi halinde yeniden tahlil ve tetkik yaptırmanız gerekebilir.
Evlilik Sağlık Raporu İçin Gerekli Testler
Evlilik sağlık raporu için gerekli testler aşağıdaki gibidir:
- Akciğer röntgeniniz çekilir,
- Kan grubunuz tespit edilecek,
- Frengi, AIDS ve hepatit gibi hastalığınız var mı bakılacak,
- Kan uyuşmazlığı olan çiftler çocuk yapmadan önce önlem alınacaktır.
- Akdeniz anemisine bakılacaktır.
Aile Hekimim Kan ve Röntgen Testini Nerede Yaptıracak?
Röntgen için Verem Savaş Dispanserlerine yönlendirileceksiniz. Kan testinde ise Aile Sağlığı Merkezlerinde kan tahlili alınıyor artık. Ayrıca aile hekiminiz sizi tam teşekküllü bir hastaneye sevk edebilir. Tetkikleri yaptırdıktan sonra aile hekiminizin onayına sunacaksınız.
Evliliğe Engel Hastalıklar Nelerdir?
- 1593 sayılı kanunun 123 ve 124. Maddelerinde evlenme engeli olarak bazı hastalıklar sayılmıştır.
- Kanunun ilgili maddelerinde Verem, bel soğukluğu, cüzzam, akıl hastalığı olanlar evlenemez denmektedir. Bu hastalıklar iyileştikten sonra nikah onayı verilecektir.
HIV, Hepatit B ve C Evliliğe Engel midir?
Yasal olarak bu hastalıklar engel değildir. Ancak tespiti halinde çiftlere aşılama, eğitim ve danışmanlık hizmeti verilir.
- Hepatit B ve C ‘de ise diğer eşe bir aşı uygulanmaktadır.
- Vurulan aşıdan 1 ay sonra sağlıklı eşe tekrar kan testi yapılır. Bağışıklık kazanması durumunda evlenmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır. Bağışıklık kazanılmaması halinde bir aşı daha uygulanır ve sonuçlarına 5 ay sonra bakılır.
- Bu genellikle çok nadir görülen bir durumdur. Aşı genellikle ilk 1 aylık dönemde sonuç vermektedir.
Kan Uyuşmazlığı Olanlar Evlenebilir mi?
Yasal olarak kan uyuşmazlığı olanlar içinde evliliğe bir engel yoktur. Bu durumun tespiti halinde çiftlere eğitim verilir ve çocuk sahibi olmadan önce önlem almaları sağlanır. Kan uyuşmazlığı kan grubu ile ilgili değildir. Kan uyuşmazlığı kanın Rh değeri ile ilgilidir. Hamilelik döneminde yapılan tedavinin kan uyuşmazlığı olması durumunda değişmesi gerekir.
AIDS Evliliğe Engel mi?
AIDS ile ilgili kanun maddesinde bir hüküm bulunmamaktadır. Bu hastalıkların tespit edilmesi halinde gerekli tedavi uygulanır, bulaşıcı olmadığı yahut tamamen hastalığın sona erdiğine ilişkin doktor raporu alınması durumunda evlenme engelleri ortadan kalkar.
Yapılan Testlerde Bazı hastalıklar tespit edilmesi durumunda ne yapılır?
Evlilik sağlık raporunda yapılan testlerde hastalıklar tespit edilmesi çiftlerin evliliğine engel teşkil eden bir durum değildir. Fakat tedavi olmadan sağlık raporu verilmemektedir.
Nikâh İçin Aldığımız Sağlık Raporu Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Evlilik için aldığınız sağlık raporu 6 ay süre için geçerlidir. 6 ay içinde kullanmamanız durumunda resmi olarak geçerliliğini yitirir.
Nikâh İçin Sağlık Raporu İstenmesinin Sebebi Nedir?
- En önemli sebebi cinsel yolla bulaşan hastalıkların olup olmadığını tespit etmektir.
- İkinci planda evlenecek çiftlerde bulaşıcı herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığını tespit etmek ve akli melekelerin yerinde olup olmadığını sorgulamaktır.
- Doğacak çocuklarınızın sağlık durumunu etki edecek kan uyuşmazlık durumunu tespit etmektir.
NOT: Evlilik (nikah) için sağlık raporu alma konusundaki bu yazımız 2021 mevzuatlarına uygun olarak hazırlanmıştır.
Anne ve babanız yoksa mahkeme kararı ile velayeti verilen vasinin mahkeme kararı yazısı ve kimlik aslı ile evlenme dairesine gelip imza atması gerekir. Noterden muvafakatname de verebilir.
Ayırt etme gücüne sahip olamayanlar evlenemez.(Ancak kısıtlılar yasal temsilcinin izniyle evlenebilir)
Hısımlık bağı olanlar evlenemez. üst soy alt soy olanlar, kardeşler arasında amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında
Önceki evliliğin sona erdiğini ispat edemeyenler, gaiplik durumunda, evliliğin feshine dair mahkeme kararı almayanlar evlenemez.
Evlat edinilen ile evlatlığı veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında
Akıl hastaları evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.
Aile Hekiminizden alınabilir. Devlet hastaneleri veya özel hastanelerden yaptırılan tahlilleri Aile Hekiminize onaylatmanız zorunludur.
Belediyemizde en geç 3 ay sonrasına gün verilmektedir. Yani Ağustos ayında evlenmek isteyen kişi Mayıs ayının ilk iş günü evlendirme memurluğumuza baş vurmalıdır. Bir sonraki ay gün almak için diğer ayın ilk iş günü gelmelidir.Yani evlenecek olduğu günden hesap edilmemelidir.
Evlendirme memurumuz mümkün olduğu sürece Fatih ilçesi sınırları dışına çıkamıyor. Ancak tarih ve saatler müsait ise İstanbul içinde her yerde nikah kıyabilir.
Ali Emiri Efendi Nikah Salonumuz mevcuttur. Ali Emiri Efendi Nikah Salonu :260 kişi kapasitelidir. 12:00-17:00 saatleri arası 20'şer dakikalık rezervasyonlar için başvuru kabul edilmektedir.
Boşandığınız kişiyle tekrar evlenseniz bile aile mahkemesinden iddet kararı getirmeniz gerekir.
Şahit olacak kişiler; T.C. kimlik numaralarını ve adreslerini bildirmek zorundadırlar.