Müdürlük Hizmetleri
İşletme Müdürlüğü
FINDIKZADE VE YAVUZ SELİM ÇUKURBOSTAN YAŞAM MERKEZLERİ ATIK GETİRME MERKEZİ
Yavuz Selim ve Fındıkzade Çukurbostan Yaşam Merkezlerinde sabit "Atık Getirme Merkezi" oluşturulmuştur.
Vatandaşlarımız biriktirdikleri atıkları bu merkezlere getirdiğinde, atıklar görevli personel tarafından tartılarak, sisteme kaydedilmektedir. Atıklarını getiren vatandaşlarımızın puanı en az 25 puana ulaştığında, market hediye çeklerini bu noktalardan teslim almaktadır. (Market çekleri 25 TL ve katları şeklinde verilmektedir.)
Yavuz Selim ve Fındıkzade Yaşam Merkezine kabul edilen atıklar;
— Kâğıt Atıklar
— Plastik Atıklar
— Metal Atıklar
— Cam Atıklar
— Bitkisel Atık Yağ
— Atık Pil
— Elektronik Atıklar
— Tekstil Atıkları
Yaşam Merkezlerimizdeki Atık Getirme Merkezlerimiz pazartesi günleri haricinde saat 09:00-18:00 arası hizmet vermektedir.
“Pazartesi” günleri Atık Getirme Merkezlerimiz kapalıdır.
MOBİL ATIK GETİRME ARACI PROJESİ - HER ATIK MARKET ALIŞVERİŞİNE HAZIRLIK
Bu proje kapsamında oluşturulan Mobil Atık Getirme Aracı, haftanın 6 günü aşağıda belirtilen saatlerde öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere toplamda 24 noktada konumlandırılmaktadır. Vatandaşlarımızın konutlardan getirdiği atıkların tartım işlemi aracımızda gerçekleştiriliyor olup, toplamda 25 puan ve katlarında puana ulaşan vatandaşlarımıza market hediye çekleri Mobil Atık Getirme Aracında teslim edilecektir.
Mobil atık getirme aracımızın 24 noktası aşağıdaki görsellerde mevcuttur.
Mobil Atık Getirme Aracımıza kabul edilen atıkları;
— Kâğıt Atıklar
— Plastik Atıklar
— Metal Atıklar
— Cam Atıklar
— Bitkisel Atık Yağ
— Atık Pil
— Elektronik Atıklar
— Tekstil Atıkları
ATIK GETİRME MERKEZİ
Fatihlilerin sadece atık getirilmesine yönelik değil aynı zamanda atölye faaliyetlerine de katılabilecekleri tesiste, 14 grup atık kabul edilmekte olup , merkez ile ‘Sıfır Atık’ bilincinin arttırılması hedefleniyor.
Fatih Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde çocuklar geri dönüşümün nasıl ayrıştırılıp, ne tür işlemlerden geçirildiğini yerinde inceleyerek öğrenme imkanı buluyor.
Yakın zamanda hizmete açılan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde çocuklar, geri dönüşümün çevreye olan katkısının önemine varıyor. Merkezde, çocuklar atıkların hangi geri dönüşüm kutusuna atılacağını öğreniyor, simülasyon odasında ise geri dönüşüm konulu film izleyerek bilgilerini pekiştiriyor.
BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN TOPLANMASI
Su ve toprak kirliliğinin önlenmesi amacıyla bitkisel atık yağ üreten iş yerlerinin atık yağlarını ayrı toplayarak geri dönüşüme kazandırması için lisanslı firmalarla sözleşme yapmaları sağlanmaktadır. Ayrıca çevre denetim ekipleri tarafından konuyla ilgili denetimler yapmaktadır.
Bitkisel atık yağlar Yaşam Merkezleri ve Mobil Araç Atık Getirme noktalarına teslim edilebilmekte ve “Her Atık Market Alışverişine Hazırlık” projesi kapsamında puan kazandırmaktadır.
Evlerinde en az 5 litre atık yağ biriktiren vatandaşlarımız taleplerini FABİM üzerinden bildirmekte olup, 5 litre atık yağ karşılığı deterjan hediye edilmektedir.
ELEKTRONİK ATIKLAR
ilçe genelinden gelen talepler doğrultusunda elektronik atıklar toplanarak, geri dönüşüm firmalarına iletilmektedir. Elektronik atık bildiriminde bulunan vatandaşlarımızdan Perşembe günleri atıkları kapılarından alınmaktadır.
Neler elektronik atıktır?
*Küçük ev aletleri
(Elektrikli süpürgeler, ütüler, tost makineleri, ekmek kızartma makineleri, kahve makineleri vb.)
*Büyük ev aletleri
(Çamaşır makineleri, kurutucular, bulaşık makineleri, fırınlar, elektrikli sobalar, mikrodalga fırınlar vb.)
*Tüketici Aletleri
(Radyo, televizyon, video kamera, müzik aletleri vb.)
*Elektrikli ve Elektronik Aletler
(Matkaplar, testereler, dikiş makineleri gibi)
*İzleme ve Kontrol Cihazları
(Isıtma regülatörleri, termostatlar, endüstride kullanılan diğer izleme ve kontrol cihazları)
*IT ve Telekomünikasyon Cihazları
(Yazıcılar, kişisel bilgisayarlar, notebook, fotokopi makineleri, cep ve masa hesap makineleri, fax cihazları, telefonlar vb.)
*Oyuncaklar
(Elektronik trenler veya yarış arabası setleri, video oyunları el kumandası vb.)
*Otomatik Dağıtıcılar
(Otomatik sıcak ve soğuk meşrubat dağıtıcıları, otomatik katı ürün dağıtıcıları vb.)
TEKSTİL ATIKLARININ TOPLANMASI
İlçemiz genelinde 200 noktaya yerleştirilen kumbaralarda toplanan tekstil atıkları çöple karıştırılmadan, kaynağında ayrı toplanarak çevrenin korunması sağlanmaktadır.
ATIK PİLLERİN TOPLANMASI
Fatih Belediyesi ve TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği İktisadi İşletmesi) arasında imzalanan protokolle ilçe sınırları içerisinde atık pil toplama noktaları oluşturulmuştur. Ayrıca ilçemiz genelindeki okullarda geri dönüşüm bilincini kazandırmak ve atık pillerin toplanmasını teşvik etmek üzere okullar arası ödüllü atık pil toplama kampanyaları da düzenlemektedir. Kampanyada dereceye giren okullarımız ödüllendirilmektedir.
Ayrıca vatandaşlarımız atık pillerini yaşam merkezleri, muhtarlıklar, kütüphaneler ve Mobil Araç Atık Getirme noktalarına teslim edilebilmektedir.
ATIK İLAÇ TOPLAMA ÇALIŞMALARI
Fatih Belediyesi “Sıfır Atık “ projesi kapsamında son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları kontrollü bir şekilde diğer atıklardan ayrı toplamaya başladı.
Atık ilaçların bilinçsizce atılması ve dökülmesi, çevre ve insan sağlığına zarar veriyor. Fatih Belediyesi tarafından başlatılan atık ilaçların toplanması çalışmasıyla ilaç atıklarının da doğaya karışması önlenerek, çevre korunuyor. İlçedeki eczanelere konumlandırılan atık ilaç toplama kutuları, Fatih Belediyesi ekipleri tarafından periyodik olarak kontrol edilerek, toplanan ilaçlar bertaraf edilecek. Atık ilaç noktalarını FABİM 444 01 76 nolu telefondan öğrenebilirsiniz.
SIFIR ATIK ÇALIŞMALARI
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi Belediyemizde de hızla uygulanmaya başlamıştır.
Atıkların Kaynağında ayrı toplanması, geri dönüştürülmesi, atık azaltıcı tedbirlerin alınması hususlarında çalışmalarımız hızla devam etmektedir.
ÖDÜLLERİMİZ
Türkiye Belediyeler Birliğinden Fatih Belediyesine Ödül
Türkiye Belediyeler Birliği tarafından organize edilen “Sıfır Atık ve Belediyeler Kongre ve Ödül Töreni”nde Fatih Belediyesi'nin geliştirdiği “Mobil Atık Toplama Aracı Projesi” ödüle layık görüldü.
Fatih Belediyesi'ne Altın Karınca Ödülü
Marmara Belediyeler Birliği'nin geleneksel olarak düzenlediği Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde Fatih Belediyesi, Mobil Atık Getirme Aracı ve Yaşam Merkezleri Sabit Atık Getirme Merkezi / Her Atık Market Alışverişine Hazırlık projesiyle 2020 Altın Karınca Ödülü’ne ödüle layık görüldü.
Müdürlüğümüz bünyesindeki "Çevre Denetim Birimi" tarafından gürültü ve hava kirliliği başta olmak üzere çeşitli konularda çevre kirliliği denetimleri periyodik olarak yapılmakta, hava kirliliği konulu şikayetler 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında değerlendirilmektedir.
Gürültü Denetimleri / Hava Kirliliği ve Yakıt Denetimleri / Zabıta Ekipleri Moloz Tebligatı |
Belediyeye ait tüm hizmet binalarının; telefon, elektrik, su, doğalgaz, internet, cep telefonu ve GPS hatlarının faturalarının ve yeni abonelik sözleşmelerinin yapılması veya sözleşme iptallerinin takibi işleri yapılmaktadır.
Belediyeyi ziyarete gelen vatandaşlara yapılacak ikramlar ile belediyenin tüm ihtiyaç malzemelerinin teminini sağlayan müdürlük; Başkanlık ve bağlı birimlerde bulunan fotokopi, faks makineleri, asansör, klima, telefon santralleri, telsiz, kombi, ısıtma-soğutma sistemlerinin bakım ve onarım işlerini de yürütmektedir.
• Başkanlığımız ve Başkanlığımıza bağlı birimlerin dış cephe ve iç mekan temizlik hizmetleri,
• Merkez bina ve dış birimlerin ikram ve organizasyon işleri,
• Fuaye alanı temizliği, vatandaş ağırlama ve ikram işleri,
• Depolardan malzeme dağıtılması ve depo düzenleme işleri,
• Organizasyonlarda malzeme taşıma ve hazırlık işleri (iftar, cenaze, tören, toplantı vb.),
• Birimlerin yer değişimi, masa ve dolap taşıma işleri müdürlük tarafından itina ile gerçekleştirilmektedir.
Halk Günü Hazırlıkları |
• Başkanlık ve bağlı birimlerdeki personel ve otopark güvenliğinin sağlanması, ziyaretçilerin kayıt altına alınması ve kontrol edilmesi,
• Merkez bina ve dış birimlerimizin gece ve gündüz güvenliğinin sağlanması ve ziyaretçilerin üst aramalarının yapılması ve kişi bilgilerinin kayıt altına alınması,
• Personelin ve çalışma alanlarının huzur ve güvenliğinin sağlanması,
• Birimlerimizde mesai saatleri dışında oluşan acil durumlara müdahale edilmesi (su basması, yangın),
• Otoparkların güvenliğinin sağlanması ve araçların kontrol ve takip işleri yürütülmektedir.
• Telefon, faks, telsiz ve internet hattı bağlantıları, kontrolleri, bakım ve onarımları,
• Elektrik tesisatı, aydınlatma hatları, bu hatlara ait tesisatların kurulması, bakım ve onarımı,
• Elektronik sistemler, otomasyon sistemi ve bu sistemlerin işletilmesi, bakım ve onarımı,
• İklimlendirme ve soğutma sistemleri ile kombi kalorifer kazanı sistemlerinin işletilmesi bakım ve onarımının yapılması,
• Yangın alarm ve ikaz (anons) sistemlerinin kontrol ve bakımları,
• Mekanik sistemlerin bakım ve onarımları,
• Elektrik cihazlarının ve makinelerin kurulması,
• Jeneratör UPS ve trafo odalarının bakım onarımı,
• Asansörlerin, otomatik kapı ve turnike sistemlerinin bakım ve onarımı işleri müdürlük bünyesinde yapılmaktadır.
Genleşme Tankları Kontrolü | Jeneratör Bakım ve Kontrolü |
• İlçemizde olabilecek afetlere karşı kurum çalışanları ile ilçemiz halkının can ve mal kayıplarını en aza indirmek için gerekli çalışmalar ve eğitim programları düzenlenmektedir.
• İlçemizde afet ve acil durum toplanma alanları ve 35 kişilik 'Arama Kurtarma Birliği' personelleri belirlenerek, AFAD'a bilgi akışı sağlanmaktadır.
• Afet ve acil durum toplanma alanları için tabela çalışması başlatılmıştır.
• İlçemizin farklı noktalarındaki deprem konteynerleri sayım ve kontrolleri yapılmaktadır.
Deprem Konteynerleri |
Tabi Afetlere Karşı Faaliyetler
Bu alanla ilgili tüm faaliyetler AFAD, Kızılay ve Valiliğimizin görev vermesi durumunda gerçekleştirilmektedir.
FATİH İLÇESİ TOPLANMA ALANLARI LİSTESİ